Frida Öhrns (känd från bland annat Cookies N’ Beans och Oh Laura) mäktiga stämma ljuder i studion i Acusticums ena annex. Hon är inspirerad och säger att mötet med andra låtskrivare föder många nya tankar.
– Det är så roligt. Jag är glad att jag fick frågan att komma hit. Det blir kreativt snabbt. Vi har kort tid på oss och känner inte varandra sedan tidigare. Man måste gå in med stort hjärta, öppna öron och lyhördhet, säger hon.
.
Hon kom till Piteå med blankt papper och kom snabbt igång med samarbetet med ett knippe låtskrivare. Tillsammans med Alva Färhlin arbetar hon på texten när PT träffar henne.
– Det blir en kampsång. Det har hänt så mycket i samhället de senare åren med #metoo. Folk har vågat öppna upp och se större på saker och ting. Det är ett ”movement” som lever. Folk har blivit klokare. De har förstått att de inte är ensamma med sina historier. ”No longer an island/breaking the silence/we are a moving force” står det till exempel i texten. Vad mycket som händer när man öppnar upp och delar. Det är ungefär vad låten handlar om.
Alva Fährlin som pluggar musikproduktion på Framnäs samarbetar med Öhrn kring texten.
– Det är så himla roligt att få jobba med folk som är i branschen på riktigt och med faktiska ambitioner att släppa låtarna. Frida sjunger helt fantastiskt. Det är en utmaning att få skriva till en så mäktig röst, säger Fährlin.
.
Nio låtskrivare möts för att skriva för och tillsammans med Frida Öhrn, Martin Almgren (artisten som vann Idol 2015) och Rebecca Petersson (rutinerad musiker som blivit soloartisten Nova Becc).
– Med namnet vill vi visa vilka som är huvudmän och på kopplingen till Norrbotten. Det är ett låtskrivarcenter, helt enkelt. Låtskrivare från hela länet medverkar. Alla har ambitioner att skriva åt andra. Somliga är artister själva, säger Pär Soini, vd för BD Pop, och tillägger att projektet finansieras av Region Norrbotten, Piteå kommun och Sparbanken Nord.
– Det ska finnas både in- och utgångar från studier vid Musikhögskolan. Det är jätteviktigt för oss att det finns ett aktivt musikliv och att det är möjligt att vara professionell i den bemärkelsen, säger Patrik Häggkvist, huvudansvarig utbildningsledare för institutionen för konst, kommunikation och lärande vid LTU.
.
Projektet har drivits i Luleå tidigare under två år, med ett fast antal låtskrivare. Nu är det mer ett öppet koncept där alla som håller på med låtskrivande och produktion får vara med i kollektivet. Vissa aktiviteter får man söka till. Andra är helt öppna, berättar Pär Soini.
För att tillgodose bredden från nybörjare till väletablerade spänner aktiviteterna från öppna föreläsningar till låtskrivarresor och spjutspetshändelser.
– För fyra år sedan såg vi ett hål här uppe. Det fanns inte så många som definierade sig som låtskrivare, och då framför allt inte de som skrev till andra. Vi ville testa möjligheten och se vad som fanns här uppe. Det var så bra att vi ville permanenta verksamheten. Det känns naturligt att vi gör det här i Piteå, tillsammans med Musikhögskolan, säger Pär Soini.
– Målet är att de som går här ska kunna leva på att skriva musik, då måste man hitta många öppningar, säger David Lindgren Zacharias som säger att den viktigaste uppgiften kan vara att främja kontaktytor för låtskrivarna.