Första dansläraren utexaminerad

Ninnie Andersson skrev i torsdags ett litet stycke danshistoria genom att bli den första dansläraren som utexaminerats från Musikhögskolans danslärarutbildning i Piteå. Och eftersom det är Sveriges enda lärarutbildning med dansinriktning så är hon också först i landet med denna examen.

"Det tar tid att etablera en utbildning, men Luleå tekniska universitet, och Piteå, Skellefteå och Luleå kommuner har varit tidigt ute med att se efterfrågan", säger riksdanskonsulenten Cecilia Björklund Dahlgren.

"Det tar tid att etablera en utbildning, men Luleå tekniska universitet, och Piteå, Skellefteå och Luleå kommuner har varit tidigt ute med att se efterfrågan", säger riksdanskonsulenten Cecilia Björklund Dahlgren.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-06-07 06:00
Ninnie Andersson är 24 år och kommer från Stockholm. Hon flyttade upp till Piteå när danslärarutbildningen startade på
Musikhögskolan 2003.
- Jag visste att jag ville jobba med dans, men jag visste inte på vilket sätt och hade först bara tänkt gå den här utbildningen något år, för att pröva hur den var. Men när jag kom hit blev jag helt fast. Att gå den här utbildningen är det bästa jag gjort, säger hon.
Tidig praktik
En av fördelarna med utbildningen är att teori och praktik går hand i hand.
- Redan under den första terminen fick vi komma ut i grundskoleklasser och har kunnat bygga upp ett eget sätt att arbeta med barnen.
Under utbildningstiden har Ninnie Andersson också varit i New York i 1,5 år och fördjupat sig i jazzdansmetodik.
- Barndans och jazzdans är de två ämnen som jag kommer att undervisa i. Men längre fram har jag tänkt läsa matematik, så att jag kan undervisa i det ämnet också.
Stor efterfrågan
Några problem att få jobb kommer det inte att bli. 100 kommuner har i dag dans på schemat i sina grundskolor, och ytterligare ett 70-tal kommuner har anmält sitt intresse till de nationella projekt som syftar till att stärka dansens ställning i skolmiljön. Så det är stor efterfrågan i hela landet på lärare med dansinriktning.
- Jag har fått många jobbförslag, men har inte bestämt mig än. Jag ska på några intervjuer till, sen får vi se. Men det kommer att bli i Stockholmsområdet, säger Ninnie Andersson.
Den stora efterfrågan på danslärare är också orsaken till att Ninnie är ensam av sina klasskamrater om att ta sin examen innan sommaren.
Stort ögonblick
Fyra-fem studenter håller visserligen på med sina C-uppsatser och tar sin examen till hösten, men det är också många som har tagit studieuppehåll eftersom de har fått jobb på olika skolor.
Att den första läraren med dansinriktning nu har utexaminerats är förstås ett stort ögonblick i den unga danslärarutbildningens historia.
- Det tar tid att etablera en utbildning, men Luleå tekniska universitet, och Piteå, Skellefteå och Luleå kommuner har varit tidigt ute med att se efterfrågan. Här kan vi också erbjuda danslärarstudenterna en härlig miljö där de kan samverka med musik och medier, säger riksdanskonsulenten Cecilia Björklund Dahlgren, som också är inriktningsansvarig.
Till hösten börjar 15 nya studenter utbildningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!