Författarskap med avstamp i platser som berör

Författaren Ann-Marie Ljungberg skriver utifrån miljöer hon själv rör sig i och genom åren har hennes böcker utspelat sig både i Kautokeino och Göteborg. Nästa bok utspelar sig troligtvis på betydligt sydligare breddgrader.

Författare. Ann-Marie Ljungberg besökte Ordmån för att prata om sitt författarskap. Hon är också engagerad i politiska frågor.

Författare. Ann-Marie Ljungberg besökte Ordmån för att prata om sitt författarskap. Hon är också engagerad i politiska frågor.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2016-10-03 22:15

Under måndagskvällen gästade Ann-Marie Ljungberg kulturföreningen Ordmån för att berätta om sitt yrkesliv som författare, samhällsdebattör och översättare.

Ljungberg är född i Haparanda och uppvuxen i Piteå. I dag bor hon i Göteborg.

Hennes första bok "Resan till Kautokeino" började hon skriva på 1988. Men det tog tio år innan den gavs ut.

– Den var extremt svår att skriva, det fanns ett motstånd i texten hela tiden, säger hon.

.

När hon packade för Piteåresan glömde hon sina böcker hemma i Göteborg, men Ann-Marie Ljungberg berättar att hon totalt skrivit sex böcker. Fyra romaner, en ungdomsbok och en essä.

2005 nominerades hon till Augustpriset för romanen "Simone de Beauvoirs hjärta".

– Det är elva år sedan, men det är lite roligt att många fortfarande refererar till mig som Augustprisnominerad, säger Ann-Marie Ljungberg som jobbar med en fortsättning på boken, men tyvärr går skrivprocessen trögt.

.

Under tiden som ensamstående mamma engagerade sig Ann-Marie Ljungberg i föreningen Enastående föräldrar och föreningslivet är ursprunget till hennes bok "I fallinjen. En essä om prekärfeminismen".

Hennes vänskap med en av de andra mammorna gjorde att hon också skrev ungdomsromanen "Maja och döden".

– Jag började jobba som avlösare på barncanceravdelningen där min väns elvaåriga dotter låg sjuk i leukemi. Någon gång frågade hon mig varför jag skrev så tråkiga böcker. När hon blev medvetslös och jag satt med henne så tänkte jag att jag ville skriva en bok som hon skulle tycka om.

Ann-Marie Ljungberg berättar att flickan senare avled.

– Det var en enorm tragedi, jag umgås mycket med mamman än i dag. Den boken är nog den som lånas ut mest på bibliotek runt om i landet. När man bläddrar i böcker kan man känna om de är använda på hur lättbläddrade de är. "Maja och döden" är lättbläddrad, det är inte alla mina böcker kan jag säga.

.

Nu har författaren hittat ett nytt ämne som engagerar.

– Jag läste en vetenskaplig artikel om chilenare i exil och då kände jag att något i huvudet slog om. Jag blev varm och lite lycklig, så min nästa plan är att skriva om militärkuppen i Chile.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!