En fotografivandring längs Sidenvägen

I två år vandrade Ronghua Le längs Sidenvägen. I en egenhändigt byggd vagn drog han mat, kläder och kamera. I tre dagar visar han sina fotografier från vandringen i konstbutiken Rabarber i Piteå.

Ronghua Le finner styrka i sina fotografiska vandringar och gick drygt fyra mil per dag längs Sidenvägen.

Ronghua Le finner styrka i sina fotografiska vandringar och gick drygt fyra mil per dag längs Sidenvägen.

Foto: Sofia Wellborg

Piteå2010-07-29 06:00
Sand, öken och uttorkade boplatser som bär tretusenåriga spår av människor, ett uråldrigt fiskeverktyg som spretar ur en solbränd jordakropp.
Man nästan känner hettan och torkan stiga ur bilderna som Ronghua Le packar upp och hänger på plats i butiken.
- I solen var det sjuttio grader varmt, i skuggan fyrtiofem, berättar Rounga Le och visar en bild på kärran han byggde innan han gick. Jag kunde bygga om den till tält eller parasoll, den fick mig att överleva. Över floder bar jag den och den var mitt stativ när jag fotograferade.
Naturen hjälpte vidare
Rounga Le vandrade längs Sidenvägen, som är den mytomspunna flergrenade gamla handelsvägen från Kina till Svarta havet och Medelhavet. Här fraktades siden, varor, idéer och trosföreställningar redan hundra år före Kristus. Att ge sig på vandring längs denna är förenat med livsfara på grund av både hetta och vilda djur. Vad som drev fotografen Ronghua Le var viljan att vandra och att vara i naturen. Någon rädsla kände han aldrig:
- När man vet sin litenhet är man inte rädd. Och jag är inte rädd för att dö. Gud, bergen och naturen hjälpte mig hela tiden vidare, säger han.
Ronghua Le, som är född i Kina, pratar fort och mycket och berättar gärna om sin vandring och bilderna. Trots att vi försöker kommunicera på engelska förstår jag inte allt han vill säga.
Han beskriver styrkan och kraften han får i vandringen, hur den får honom att sedan överleva i storstaden. Han berättar om människorna som hjälper honom längs vägen, hur mycket han lär av dem, och deras gästvänlighet. Och hur han vill dokumentera det han ser genom att fånga det i kameran. Han vill ta bilder som omdefinierar föremålen och sedan lever sitt eget liv genom betraktarens ögon.
I Sven Hedins spår
Ronghua Le startade sin vandring 2001.Han gick i spåren av Sven Hedin, den svenske upptäcktsresanden och författaren som dog 1952, och var berömd och uppskattad fram tills hans rykte svärtades av han stöttat Hitler. I två år befann sig Ronghua Le på sin fotografiska vandring. Efter fyra mil om dagen och några månaders avbrott gick han totalt cirka 7000 kilometer, från Dunhuang city i Kina till Khonjirap som ligger på gränsen mellan Kina och Pakistan. Tanken var att han skulle fortsätta till Egypten men han stoppades av Kinesiska regeringen som ansåg att det fanns risk för terroristattacker längs vägen. Så han avbröt vandringen och flyttade till London där han nu bor och studerar.
Bildspel och berättelse
Ronghua Le är 39 år och har fotograferat sedan 1989. Han har haft många fotoutställningar även från tidigare vandringsresor, bland annat i Japan. Han är konstbutiken Rabarbers förste gästutställare. Utställningen pågår torsdag till och med lördag och består av en handfull fotografier, och ett bildspel som skildrar vandringen. Han och assistenten och sambo Sharleen Dyre kommer finnas på plats dessa dagar mellan klockan 12 och 15 och berätta om bilderna och vandringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!