Dans för öppna sinnen
Hur rör sig musik och dans? Eller ljus? I den interaktiva dansföreställningen "Movement men" låter Riku Immonen barnen pröva sina föreställningar om vad dans är.
"Movement men" hade Sverigepremiär i Piteå igår. Dansare från vänster: Iikka Kotaja, Riku Immonen, William Iles.
Foto:
Föreställningen är en "upptäcktsfärd bland rörelser för hela familjen" som ställer frågor om hur musik, ljus och dans rör sig. Det är enkelt, men en effektiv pedagogik.
Uppfattning om dans
Barnen som sitter i salongen är med på tåget direkt. Fast någon noterar att "så där ser väl inte dans ut", så vågar de sig ut på dansgolvet när Riku Immonen bjuder upp dem för att pröva själva.
- Trots att barnen är runt sex år, har de en uppfattning om vad dans är eller ska vara. Så det är härligt att visa att det här också kan vara dans. Dessutom är den här åldersgruppen väldigt öppen för nya tankar, säger Riku Immonen när vi pratar efter föreställningen som var Sverigepremiär för "Movement men".
Import från Finland
Föreställningen har spelats i Finland sedan 2007 och har visats ett 20-tal gånger där. Nu är det Dans i Nord som tagit över föreställningen som skapats av Immonen och framförs av musikern Iikka Kotaja och ljusdesignern William Iles, som också dansar i föreställningen.
- Idén till "Movement men" kommer från min barndom då jag såg de sju dvärgarna i "Kalle Anka", samma program som ni visar på julaftonen.
- Där fanns ju dans i olika former och i olika stilar - det är de jag har tagit till vara på och använt mig av snabbt, långsamt, kantigt och mjukt.
- Motsatserna täcker förstås inte allt, men visar lite olika typer av dans, säger Immonen.
Han berättar att "Movement men" fungerat för så gamla "barn" som gymnasister.
- Jag vet inte vad det är, men vi tycks ha hittat något som slår an hos många åldrar.
Hoppas på struktur
Tanken på att jobba med en föreställning för barn kom tidigt. Han har själv fyra söner och menar att det föll sig naturligt för honom.
- Jag har gjort sex barnföreställningar under årens lopp, säger Immonen som gick ut dansutbildningen i slutet av 90-talet och har levt på dansen sedan dess.
Och han verkar inte ha några problem med nya idéer. Däremot är det, som alltid, svårare att få ihop verksamheten som dansare.
- Det svåraste är att få pengar och tid. Och pengar är tid. I Sverige har ni kommit längre när det gäller strukturen kring dansen.
- I Finland finns inget regionalt nätverk som Dans i Nord som arrangerar föreställningar. Men man försöker få till stånd en regional struktur och jag hoppas att det blir bättre förutsättningar då, säger Immonen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!