”Den här föreställningen kan ta lång tid” varnar kvällens huvudperson, som hoppat av clownskolan som hon tyckte var rena cirkusen. Men den ska visa sig vara ganska väl avvägd och här finns plats för skratt och gråt och bådadera i kombination.
.
”O/roligt liv” är en monolog som stundtals är en dialog, för Charlotte Lindmark vågar skapa i stunden också. I en sekvens får vi vara med och lösa problemen kring en olyckssituation i Uppsala, i en annan ska vi boosta clownens ego medelst komplimanger och sedan är Charlotte Lindmark riktigt bra på att skjuta från höften också – på och utifrån vad som finns i lokalen. På så sätt blir föreställningen i Piteå inte helt lik den stundande i Sundsvall.
Redan i inledningen, där Knubb avslöjar sina rädslor vandrar karaktären från avslöjanden om mer humoristiska rädslor (fotsvett, Uppsala, att prata engelska) till vårt kanske allra innersta (”jag är rädd för att bli osynlig”, ”jag är rädd för att det inte ska hända någonting”) och detta samtidigt som mimik och tonfall blir allt mer ömkligt. Stiligt.
.
Visst är Knubb en ”drama queen” mest hela tiden, men med hundvalpslynne, snabbsvängande självkänsla och avsaknad av inre varningsklocka är det samtidigt en sympatisk figur. Bekräftelsebehovet tycks oändligt och det här är ingen person du vill ha som fiende, men i alla de tvära kasten lyckas Charlotte Lindmarks clown belysa väldigt mycket allmänmänskligt där hon kliver runt bland en massa tillknycklade pappersark med, visar det sig, ledord som ”Fantasi” och ”Ångest”.
I dialog med oss blir det rensning i den där röran, men hennes knöliga livsresa innehåller en del mörker. Spanienresan där hon och partnern har slutat prata med varandra blir både tragisk och komisk till tonerna av ”Petite fleur” och sekvensen där clownjaget ska medverka i en fotografering är bara brutalt mörk, men finstilt skickligt gestaltad där det mesta kan läsas mellan raderna.
.
Som sagt, Knubb är lätt att känna med. Trots sina tillkortakommanden en gullig personlighet med jättehärlig röst och med bra ordförråd mitt i allt det naiva. Genom att vara lite ”för mycket” lyckas hon blottlägga en hel del funderingar och mentalt bagage hos människokollektivet. Vid dagens slut är det dig och mig ”O/roligt liv” handlar om.