Blåsgemenskap fyller 60

Norrfjärdens blås fyller 60 år. Det firas på lördag med stor jubileumskonsert på Acusticum. ”Gemenskapen tror jag är nummer ett. Musiken är nummer två”, säger dirigenten Gunnar Ullberg om hemligheten bakom den långlivade orkestern.

Julia Johansson och Jonatan Lidström.

Julia Johansson och Jonatan Lidström.

Foto: Kenny Johansson

PITEÅ2018-10-26 22:56

Norrfjärdens blås bildades 1958 och har haft kontinuerlig verksamhet sedan dess.

De yngsta medlemmarna går i årskurs fyra. Äldst är tubaisten Bengt Wiklund med sina 76 år. Han har varit med sedan starten.

– Jag var med i EFS-föreningen i Norrfjärden. Det var dåvarande pastorn som tog hem instrumenten. Jag gick andra året på Strömbacka. Det var internatskola och jag fick söka permission för våra övningar, minns han.

.

Bengt Wiklund tror att kamratskapen, familjekänslan och skickliga ledare som triggat till ökade kunskaper som har bidragit till livskraften. Själv har han inga planer på att lägga instrumentet på hyllan.

– Min hustru tycker att jag ska sluta (skratt). Hon säger ”dö kom att gå vä rullator opa övninga’”. Men det är skojigt medan man orkar och kan hänga med lite åtminstone (skratt).

– Jag kunde ju ingenting när jag började och i juni var vi ju i England och inne i Frälsningsarméns högborg och spelade. Det var ju jätteroligt. Vi blev väldigt väl mottagna. Man får vara med om än det ena, än det andra i ett sånt här gäng.

.

När andra svenskar dukar upp för fredagsmys i tv-soffan träffas musikanterna i Norrfjärdens blåsorkester och repar.

– Det är kul att det är blandade åldrar i orkestern. Om man är lite sämre finns det alltid äldre som kan hjälpa en, säger Ellen Bergmark som varit med i orkestern i fem år och gillar både repetitioner och konserter.

Orkestern framträder både i mötes- och konsertsammanhang. När PT besöker orkestern ska den precis spela upp på en musikgudstjänst på EFS i Bergsviken. 46 medlemmar av den totala styrkan på cirka 60 personer medverkar och koncentrationen är smått imponerande när instrument för instrument fintrimmas.

– Disciplinen fungerar jättebra, berömmer Gunnar Ullberg strax innan orkestern drar igång med en livlig ”Vid dagens slut”, där det snarare tycks handla om att gasa än att koppla av.

.

Han har varit med i blåsorkestern sedan 1977 och dirigerat densamma i 20-talet år.

– Vi försöker spela så bra vi kan. Vi är i stort sett en komplett blåsorkester med alla instrument som ska vara med.

Basklarinett, barytonsaxofon, fagott ... Det mesta ryms i sättningen. Endast en oboe saknas.

– När man ser ett arrangemang vet man att vi har allting. Det är inte så vanligt. Det har gått kräftgång för många orkestrar. Det är svårt att rekrytera på klassiska instrument, även professionellt.

Ni går mot strömmen?

– Ja, vi har snarare ökat. Eller så har vi tagit alla som finns kanske (skratt). Här i Piteå är det dock ganska mycket. Vi har musikhögskolan, Roxy storband och vårt storband, Swinging Wheel. I Luleå finns orkestrar också. I Fyrkanten är det ganska bra. Det är roligt att de här instrumenten naturligt kan leva vidare.

Men visst har det gått upp och ner. Ett tag var det bara mellan 25 och 30 medlemmar. De senaste åren har medlemsantalet svällt med musikanter från Bergsviken- och Hortlaxhållet..

– Magnus Johansson, en gammal blåsare som varit utflyttad har flyttat hem igen och dragit med sig folk. Mycket är nog tack vare honom.

Norrfjärdens blås har ingen medveten rekrytering, men visst har musikskolorna varit en viktig grund för orkestern.

EFS Norrfjärden är huvudman för Norrfjärdens blås, men Gunnar Ullberg understryker en öppenhet, oavsett om man är troende eller inte.

– Orkestern är en öppen gemenskap där alla är välkomna. Det är viktigt.

.

Vid musikgudstjänster blir det så klart sakrala inslag, men Norrfjärdens blåsorkester håller en väldigt blandad repertoar. Bland annat har de framfört Michael Jacksons ”Thriller” och musik ur James Bond- och Disneyfilmer.

– Det spänner från klassisk musik till populärmusik, säger Gunnar Ullberg.

Jubileumskonserten i Acusticums stora sal på lördag blir även en hemvändarkonsert. Ullberg berättar:

– Före detta blåsare kommer hem och medverkar i några låtar. Vissa har kanske lagt instrumenten på hyllan, men vi välkomnar allihop. Vi blir nog uppåt hundra personer.

– Vi kommer att spela en låt från varje decennium från 60-talet och framåt. Vi framför även vår egen marsch, ”Norrfjärdens blås paradmarsch”, musik från musikalen ”Annie” och ett New Orleans-jazz-inspirerad låt, ”Saints hallelujah”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!