Solander i konsten i ny utställning

Kommunalråd och ambassadörer närvarar när Piteå museums nya Solanderutställning, ”Paradise lost”, har vernissage på lördag.

Daniel Solanders besök i Oceanien har tolkats och blivit utställning. Den har nu tagit steget ut i världen med Piteå museum som första anhalt, vilket gläder Morgan Stenberg och Catharina Westling.

Daniel Solanders besök i Oceanien har tolkats och blivit utställning. Den har nu tagit steget ut i världen med Piteå museum som första anhalt, vilket gläder Morgan Stenberg och Catharina Westling.

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2020-01-23 14:57

1768-1771 följde Piteåsonen och botanikern Daniel Solander (1733-1782) och Joseph Banks med på James Cooks expedition till bland annat Tahiti, Nya Zealand, Australien och Indonesien.

– Solander visade intresse för människor, etnologi och historiken. Jag tror att han såg en bredare bild än många andra, säger Catharina Westling, Piteå museum.

– Expeditionen är början på den brittiska närvaron i området, ena anledningen att utställningen kallas ”Paradise lost”. Den andra är att man använde sidorna från Miltons diktverk när man pressade växter, berättar Morgan Stenberg, Piteå museum.

Expeditionen sågs som en stor framgång för Solander som sedan fick en tjänst på British Museum.

– Han och Banks hyllades som stora vetenskapsmän. De hade funnit nya växter och dokumenterat nya djur, säger Morgan Stenberg.

Konstnären Sture Berglund är mentor för utställningen, ett samarbete med Piteå kommun, svenska UD, Solanderföreningen och Solander Gallery, Nya Zeeland.

När elva konstnärer från Oceanien fick i uppdrag att tolka Solanders besök i området var Pär Ahlberger, Sveriges ambassadör i Australien/Nya Zeeland 2014-2019, en av de drivande krafterna.

Konstnärerna har bekantat sig med Solander, utifrån skildringar och vetenskapligt material. Utställningen i Piteå visar en del av verken med rejäl bredd av tolkningar, från detaljstudier till ögonblicksbilder, från träsnitt till screentryck. Allt presenterat som grafiska tryck.

Vid sidan finns en mindre utställning kring Solanders liv och kolonialismen.

– Man måste först förstå Solander innan man kan ta till sig utställningen, säger Morgan Stenberg.

Ahlberger har besökt Solanderföreningen, Piteå museum och Solander Gallery där utställningen har sitt hem.

Konstprojektet har koppling till uppmärksammandet av européernas ankomst till området.

– Ett känsligt ämne. Man har högtidlighållit den vetenskapliga biten, inte kolonisationen, berättar Morgan Stenberg.

Piteå är utställningens första anhalt efter Nya Zeeland. På lördag närvarar Per Ahlberg, Helena Stenberg och Australiens och Nya Zeelands ambassadör. Pär Ahlbergers fru, Hélène Ahlberger, doktorand vid University of Sidney, kommer efter vernissagen att föreläsa om kultur och klimatförändring i stilla havsområdet.

– Det är roligt att det här börjar med historia och kultur och får ringar på vattnet i Piteå. Det handlar om att knyta kontakter, säger Catharina Westling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!