Palmebiografi drog fullt hus

Hur kommer det sig att överklassynglingen Olof Palme, detta "elitexemplar från den svenska överklassen", dras till socialdemokratin? Den frågan har många ställt sig. Historikern och journalisten Henrik Berggren, som gästade kulturföreningen Ordmån på måndagen, försöker besvara frågan i sin Palmebiografi. Ett av hans svar lyder: skönlitteraturen!

Olof Palmes kärlek till poesi och litteratur är en förklaring till att han drogs till socialdemokraterna när han återvände till Sverige efter studieåret på college i USA. Han sade själv att hans väg till politiken gick via litteraturen, berättade Henrik Berggren vid ett fullsatt möte hos Ordmån.

Olof Palmes kärlek till poesi och litteratur är en förklaring till att han drogs till socialdemokraterna när han återvände till Sverige efter studieåret på college i USA. Han sade själv att hans väg till politiken gick via litteraturen, berättade Henrik Berggren vid ett fullsatt möte hos Ordmån.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2011-02-22 06:00

Berggrens 700 sidor tjocka "Underbara dagar framför oss - En biografi över Olof Palme" (Norstedts), som utkom i höstas, har beskrivits som den stora, definitiva och internationellt gångbara boken om Olof Palme och hans tid.

Nu på måndag är det på dagen 25 år sedan den omstridde politikern mördades på Sveavägen i Stockholm då han och hustrun Lisbet var på väg hem efter ett biobesök. Mördaren sköt två skott, ett träffade Olof Palme i ryggen, det andra rispade Lisbet.

Hyllad biografi
Henrik Berggren avslutar sin hyllade bok med konstaterandet: "Sveriges mest internationelle politiker dog i hjärtat av den stad han levt hela sitt liv i - mindre än en kilometer från sitt barndomshem, ett hundratal meter från det socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen, bredvid den kvinna han varit gift med i nästan trettio år."

Berggren, som först var anställd på liberala Dagens Nyheters kulturredaktion och numera medverkar på dess ledarsida, sticker inte under stol med att han uppskattar, kanske rent av beundrar politikern och människan Olof Palme. I förordet berättar han att han röstade på Palme när denne återtog makten 1982 och även i valet 1985.

Ökad jämställdhet
Henrik Berggren skriver sammanfattningsvis: "Palme, tycktes det mig, var som ingen annan svensk inblandad i nittonhundratalets mest avgörande motsättningar: det kalla kriget, avkolonialiseringen, välfärdsstaten, Vietnamkriget, utbildningsexplosionen, studentrevolten, kärnkraften, sjuttiotalskrisen."

En av de saker som Berggren understryker i sin bok gäller Palmes betydelse för ökad jämställdhet i Sverige. "På sjuttiotalet gick han i spetsen för de reformer som gjorde Sverige till ett av västvärldens mest jämställda och jämlika länder."

Han genomdrev en rad kvinnopolitiska reformer, från särbeskattning av man och hustru till utbyggnaden av dagis.

En process
Men åter till frågan varför Olof Palme blev socialdemokrat. Henrik Berggren påpekade vid sitt besök hos Ordmån att det förstås inte var en enda avgörande orsak till att Palme hamnade hos socialdemokraterna och anställdes av Tage Erlander 1953.

Det var en process, ett
beslut som växte fram hos den
unge Olof Palme, som tidigt utvecklade ett starkt jämlikhetspatos ("det var inte självklart för honom att vara privilegierad").

Av avgörande betydelse var Olof Palmes tid på Kenyon College i USA 1947-1948.

- I USA fick Olof Palme, som kom från en enormt snäv och begränsad krets, kanske för första gången kontakt med vanliga människor. Kenyon var visserligen ett gammalt elitcollege, men vid den här tiden var det fullt av före detta soldater, vanliga unga män som fått möjlighet att studera här.

Radikal tid i USA
Detta var en radikal tid i USA, fackföreningsrörelsen har aldrig varit så stark vare sig förr eller senare.

Men var kommer då litteraturen in i bilden?

- Jag tror att litteraturen - och Olof Palme hade en stor kärlek till poesi och litteratur - kan vara en väg att bryta sig ut ur de sociala omständigheter vi föds in i och skapa en förståelse och empati för andra människors liv och villkor. Därmed inte sagt att man nödvändigtvis blir god av att läsa böcker, sade Henrik Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!