Olga Eriksson premiärkonstnär i nya konsthallen
Olga är noga med att förse sina bilder med titlar. Den här heter "Jag och Mimmi gick att fiska men fick bara en snäcka".
Foto: Sanna Eriksson
Konsthallen är inrymd i/utgör en förlängning av Stadsbibliotekets tidnings- och tidskriftsavdelning. Olga Eriksson menar att hennes konst passar väl in i den miljön, där människor sitter och läser och bläddrar i tidningar och tidskrifter. Hon tror också att man har möjlighet att nå ut till en större publik genom att anordna konstutställningar på biblioteket i stället för att, som hittills, visa konst i en därför avsedd speciell konsthall.
Chagalls hemstad
Olga Eriksson är 35 år och kommer från den berömde konstnären Marc Chagalls födelsestad Vitebsk, ett kulturcentrum som har ungefär lika många invånare som Luleå. Hon är lärare i grunden, utbildad vid Vitebsks pedagogiska institut i bild, teckning, slöjd och konsthistoria.
För sex år sedan flyttade Olga alltså till Sverige och Pitebygden (hennes moster bodde redan här) efter att ha träffat en svensk man och bildat familj. I dag har de barnen Sofia och Tomas.
Sedan ett drygt år driver hon Lilla Affär´n vid Rådhustorget, som bland annat saluför konstnärsmaterial och som startades av Christina Simonsson.
Helst akvareller
Olga Eriksson säger att hon behärskar alla måleritekniker, men att akvarellmålning alltid har legat henne närmast hjärtat. Den snabba akvarelltekniken passar hennes temperament bäst. Hon målar snabbt, i ett sammanhang (mer än en halvtimme behöver hon inte på sig för att bli färdig med en bild), vått i vått utan att skissa innan, med starka färger och gärna i stort format.
Bilderna som ingår i utställningen i konsthallen är alla blå, något som har att göra med att de målats i vinter då en viss melankoli lätt infinner sig. Det är ett ljusmåleri.
Monumentalist
- Jag är monumentalist, jag gillar att måla stort, det ger frihet och ljuset måste få ta plats, säger Olga.
Konstverken bär alla titlar, av vilka somliga avslöjar att allt inte är så enkelt som det i förstone kan te sig, utan att det finns en symbolik i bilderna eller en historia där bakom. Det sistnämnda gäller "Jag och Mimmi gick att fiska men fick bara en snäcka", en akvarell gjord med lätt hand som dock handlar om en tragisk historia om en katt som måste avlivas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!