Ministern prisade engagemang

I går invigdes Festspelen i Piteå för 30:e året i rad. På plats fanns kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth, som passade på att berömma Norrbottens kulturengagemang.- Det händer mycket här uppe, konstaterar hon.

Både Elisabeth Lax, chef för divisionen för kultur och utbildning på landstinget (till vänster) och kulturministern Lena Liljeroth Adelsohn var positivt överraskade över hur kulturklimatet förändrats till det bättre de senaste åren.

Både Elisabeth Lax, chef för divisionen för kultur och utbildning på landstinget (till vänster) och kulturministern Lena Liljeroth Adelsohn var positivt överraskade över hur kulturklimatet förändrats till det bättre de senaste åren.

Foto: Jens Ökvist

Piteå 2012-06-16 06:00

Kulturministern har hört talas om Festspelen, men aldrig tidigare besökt evenemanget. I Norrbotten har hon dock varit en hel del.

Hon deltog i ett kultursamtal med aktörer från bland annat landstinget, kommunen, näringslivet och kulturlivet innan invigningskonserten började. En av frågorna som skulle behandlas var hur kulturlivet kan utvecklas utanför huvudstäderna. Att kulturen är en viktig beståndsdel i samhället var samtliga i panelen överens om.

- Vår filosofi är att ett samhälle inte kan utvecklas utan kulturen, säger Gusten Granström, Sparbanken Nord, och fick medhåll från de andra.

- Förutsättningen för att samhället ska växa är att människor växer, säger Christer Wiklund, professor på LTU.

Panelen
Det har snart gått ett och ett halvt år med den nya kulturpolitiken, och kulturministern är positivt överraskad.

- Exempelvis har många i Norrbotten engagerat sig som kanske inte skulle ha gjort det annars. Ambitionen är stor, och viljan också.

Med i panelen fanns också Elisabeth Lax, divisionschef för kultur och utbildning vid landstinget.

- Vi kan skönja resultaten redan nu, kulturfrågan lyfts allt oftare i kommuner och landsting och fler politiker får djupare kunskap om kulturfrågor, säger hon.

Levande kulturliv
Förutsättningen för ett levande kulturliv är bra infrastruktur enligt kulturministern.

- Det behöver till exempel finnas lokaler som denna där man kan ha möten och konserter, säger hon och syftar på Acusticum.

- Men även bibliotek och teaterlokaler är nödvändiga.

Enligt Elisabeth Lax finns det egentligen inga motsättningar mellan det fria kulturlivet och de institutionsdrivna verksamheterna. Båda måste finnas.

- Kartläggningen vi gjort visar att det är mycket svårare att verka på orter där det inte finns institutioner, de blir en stabilitet.

Större plats i samhället
Enligt Christer Wiklund har man alltid varit duktig på att dela in samhället i sektorer och kulturministern vill att detta förändras. Kulturen måste få större plats i samhället, till exempel i företagens finrum.

- På mindre orter så tvingas man till samarbete mellan sektorerna på ett annat sätt. Det kräver både mod och generositet. Tänk om fler företag skulle våga släppa in konstnärer i styrelserummen, säger hon och fortsätter:

- Kulturen ska bli en naturlig ingrediens, såväl i samhället som i vården.

Kulturministern hoppades få uppleva så mycket av Festspelen hon hann innan hon tog det sista planet tillbaka till Stockholm, för att inviga en hembygdgård i Stockholms skärgård i dag.

- Det hade jag redan lovat innan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!