Tecknad biografi prisas
seriepris. Det största svenska seriepriset delades på fredagskvällen ut för 20:e gången. Mats Jonsson får Urhunden för sin självbiografi "Pojken i skogen".
Mats Jonsson, serietecknare, manusförfattare, konstnär och redaktör för tidningen Galago, är stolt över sitt pris.
- Det är Sveriges enda riktiga seriepris. Av mina tre böcker har jag lagt ned mest på den här, både arbets- och känslomässigt. På drygt 200 sidor finns hela min barndom. Det gjorde bitvis ont att göra den.
Serieromanen om uppväxten i ett litet norrländskt samhälle berättar uppriktigt om såväl skolan och mobbning som familjen.
- Jag tycker själv att jag har breddat mig. Det handlar mer om människor omkring mig och om det svenska samhället än i tidigare böcker. Nästa steg är att fantisera mer.
Varför ville du skriva om din barndom?
- Dels för min egen skull, för att bearbeta sådant som har hänt. Det är skönt att samla saker och ting inom pärmar. Men också för att visa att alla människors historia är intressant. Det var inget speciellt med min barndom, en relativt lycklig uppväxt på landet. Målet var att alla som någon gång har varit barn skulle känna igen sig.
Genren självbiografiska serier, har den växt?
- Den har etablerats. Den moderna självbiografiska serien har funnits i kanske 15 år. Internationellt har den väl redan haft sin klimax.
Där har genren snarare gått in i väggen. Men i Sverige har den sin klimax nu.
Just nu ägnar sig Mats Jonsson inte åt serier annat än som redaktör för serieförlaget Galago. Han skriver en pjäs och arbetar med utsmyckningen av ett planerat världsarvsmuseum vid Höga kusten.
När Urhunden delades ut fick dessutom ett specialpris för främjande av barn- och ungdomsserier till Helena Magnusson, som har höjt statusen för barnserier genom sin avhandling - den första i Sverige om tecknade serier för barn.
Priset för det gångna årets bästa utländska seriebok gick till "V for vendetta" av Alan Moore och David Lloyd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!