Svensk fristad för litteraturen

I 14 år satt den syriske poeten Faraj Bayrakdar fängslad. Trots att han fortfarande är märkt av tortyren vägrar han vara tyst. Nu har han fått en fristad i Sverige.

Övriga2006-11-21 00:00
Det fria ordet är långt ifrån självklart i stora delar av världen. Ett antal europeiska städer bjuder in författare att bo och verka under en begränsad tid, genom nätverket Icorn. I Sverige erbjuder Stockholm och Göteborg fristadsstipendier - en lägenhet att bo i och en mindre summa pengar att leva på.

- Det internationella stödet har gett mig en chans att tala fritt, utan att myndigheterna kunnat göra något, berättar Faraj Bayrakdar.

Han har varit i Sverige i ett år och bor i den lägenhet som Stockholms stad erbjuder förföljda författare. Här har han kunnat skriva mycket och en av hans böcker har nyligen givits ut på svenska: "Språkets och tystnadens otaliga svek".

Faraj Bayrakdar satt i fängelse som straff för att han var journalist och redaktör för regimkritiska vänstertidningar. De första åren i Syriens mest beryktade fängelse, där han torterades, utsattes för elchocker och piskrapp. Ryggen kommer aldrig att läkas helt. Efter sex och ett halvt år fick han sitt första besök och en rättegång.

- Jag ville att allt skulle fram och skrev själv mitt försvarstal. Några modiga advokater tryckte upp mitt tal och spred det.

Talet nådde människor långt utanför Syriens gränser. Amnesty, PEN, Journalister utan gränser och andra organisationer fick politiker som Chirac och Clinton att engagera sig och Bayrakdars poesi fick priser. Han blev ett känt namn, en nagel i ögat för Syriens president.

- Efter 1998 förstod jag att det pågick en stor kampanj för att få mig fri. 2000 blev jag fri, ett år innan straffet egentligen var över. Regimen brukar aldrig släppa någon tidigare.

- Alla fångar tvingas skriva under på att de ska verka för presidenten och landet, alltså ange regimkritiker. Jag vägrade, men de släppte mig ändå.

Faraj Bayrakdar har hittills alltid återvänt till Syrien. I maj i år fick han höra att hans syriska författarkollegor som liksom han själv skrivit under Beirut-Damaskus-deklarationen - som kritiserar Syriens ockupation av Libanon - fängslats.

- Jag har ägnat de här åren åt att tala om mänskliga rättigheter och vore en förrädare om jag lämnar de syriska fångarna i sticket.

- Men när en vän från fängelset besökte mig här arresterades han direkt när han återvände. För min fru och mina barns skull har jag sökt asyl i Sverige.

Norge har flest fristäder av
alla länder i nätverket. Där har de utsatta författarna dessutom möjlighet att få permanent uppehållstillstånd, något som PEN gärna skulle se här i Sverige också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!