Men naturligtvis finns det undantag. På Kengis bruk utanför Pajala i Tornedalen, spelar Samiska teatern en helt nyskriven opera om norrbottningen Laestadius - på fyra språk. Och i Roma på Gotland sätter Lars Noren - alltid denne Lars Noren - upp Shakespeares kanske mest ångestladdade pjäs, "Hamlet".
Molière på flera håll
Just Shakespeare är den mest förekommande dramatikern i sommar, vilket ju inte är konstigt. Näst efter honom är det Moliere som är populärast. Hans "Tartuffe" spelas på två platser:Hälsinglands träteater och Marsvinsholms slott. Och i Stockholm kan man se "En herre i nöd" på Fjäderholmarnas teater i skärgården.
- Man blir förvånad över hur bra det är. Det är 350 år gammalt, det är jätteroligt och nästan generande hur avslöjade vi blir och hur lite som hänt med oss. Gåspennan är utbytt mot datorn, men inte så mycket mer, säger Olle Törnqvist, som regisserar "Tartuffe" på Hälsinglands träteater.
Är Molière en speciellt somrig dramatiker?
- Det vet jag inte. Jag har inte tänkt så. Men vi håller ju till här i Hälsingland och det är sommar, och det passar väldigt, väldigt bra. Det är ju väldigt roligt - tänkvärt men ändå lättsamt. Det finns en skärva åt alla.
Landat som ett ufo
Den "Tartuffe" som framförs i den gamla ladan i Hälsingland har, enligt Olle Törnqvist, "fötterna i den hälsingska myllan". Och just ladan, som för andra gången på fyra år spelar Molière, tillför en hel del till pjäsen.- Scenografin är ett högre ståndshem som likt ett ufo har landat i denna allmogelada.
- Det blir lite som Tartuffe - högt och lågt, gammalt och nytt möts. Förutom att det blir väldigt varmt när solen lyser och väldigt kallt när solen inte lyser, så är det ett fantastiskt ställe att jobba på. Vacker akustik och tacksam och ljussätta.