Annina Rabe intervjuar Kerstin Ekman om vargar. Erik Almqvist berättar om en göteborgskrögares vardagsslit och kamp för att få stjärnor i Guide Michelin.
I en tid då dagspressens helg- läsning krymper väljer nya Filter att satsa på långa reportage. En tjock liten tidning med ambitionen att folk ska läsa, inte bara bläddra. Förebilderna finns bland annat i New York Times Weekendbilaga.
- I Sverige nöjer man sig med att utgå från ämnet, och sätter sig och ringer runt. Men det amerikanska sättet är att utgå från berättelsen.
- Jag var inte intresserad av restaurangbranschens utveckling, men vår text handlar om en människas strävan. Här finns en så tydlig prövning, en enda kväll om året kommer Michelingubben. Så väcker man kärleken till ämnet, säger chefredaktören Mattias Göransson.
För att finansiera Filter såldes tjugo procent av Offside till bland andra Leif Pagrotsky. Filters redaktion har tre år på sig att nå upplagan 20 000 exemplar.
- Det finns fler tidningar än någonsin, men det finns ingen som är riktigt bra, säger redaktör Ika Johannesson med förflutet bland annat på den nu nedlagda intervju- och kulturtidskriften Sex.
- Förr gick man in på Pressbyrån, i dag går man till Pocketshopen när man ska åka tåg. I och med att tidningarna tappat berättelserna läser folk böcker i stället, jag tror Filter kan få tillbaka de läsarna. Folk tar till sig ännu längre berättelser, det vill inte bara ha det enkla och snabba.