Frågan är varför. Opera är och ska vara storslaget, och inget medium är väl bättre på effekter än film. Ser man på filmens barndom, var det vanligt med opera- och musikalfilmer.
- Opera- och musikalfilm tillhör filmens väsen från början, det var nästan det första man gjorde på film. Det finns egentligen inget filmfrämmande i att någon stannar upp och drar en låt, säger Martin Nyström, operakritiker på Dagens Nyheter.
Andra krafter
Ändå är det sällan man ser opera på film. Kanske för att konstformerna är svåra att förena. Claes Fellbom, grundare av Folkoperan i Stockholm, professor i musikalisk gestaltning på Operahögskolan samt regissör till två operafilmer, ser uppenbara svårigheter:- Det träder in andra krafter i kroppen när man börjar sjunga. Tar man bort de krafterna och dämpar ner spelet till ett filmskådespelarsätt, förlorar man en dimension av musiken. Och sjunger man ut som om det vore på scenen så kan det bli för stort. Utspelet kan bli för ofilmiskt. Det är det stora problemet.
Ändå ser han stora likheter mellan de två konstformerna.
- Flmens och operans dramaturgi är väldigt lika varandra. Filmen måste ha en handling, den blir sällan riktigt resonerande och det blir inte opera heller, mer än i Wagner. Där har man en gemensam nämnare, säger Claes Fellbom.
En annan orsak är att filmbranschen och operavärlden lever skilda liv. Kunskapen finns helt enkelt inte, menar Martin Nyström.
- Operakulturen är helt skild från filmkulturen. Det är en skillnad mot 20- och 30-talets amerikanska filmregissörer, som var uppväxta på Broadway. Den tidens filmarbetare var en operapublik. De älskade Caruso.
Ett av de mer lyckade exemplen på operafilm är Ingmar Bergmans version av "Trollflöjten" från 1975, som intar en särställning i genren.
- Han har ett så lekfullt förhållande till den. Man känner Mozarts ande väldigt starkt i filmen. Han markerar tydligt att det är teater genom att han låter det utspela sig på teatern. Det är ett väldigt bra grepp han använt där, säger Claes Fellbom.
Martin Nyström håller med om att Bergmans film är viktig i genren, men nämner också Joseph Loseys version av Mozarts "Don Giovanni". Dessutom ser han en växande trend: filmregissörer vill regissera opera.
Attraktion för opera
Terry Gilliam ska regissera Umberto Giordanos "Andrea Chenier" på anrika La Scala nästa år. Michael Haneke regisserade "Don Giovanni" i Paris förra året (och floppade rejält). Emir Kustirica har gjort opera av "Zigenarnas tid", och i USA ska både Woody Allen och David Cronenberg göra opera.- Det finns en attraktion för opera bland filmmänniskorna som inte har funnits tidigare, säger Martin Nyström.