En annan historielins

Gayhistoria. För första gången skrivs historien ur gay-perspektiv. Robert Aldrich är redaktör för antologin "Gay - En världshistoria" som tar hela greppet om homosexuell kärlek bland cowboys och indianer, vid den kinesiske kejsarens hov och i afrikanskt stamliv.

Övriga2007-01-04 00:00
Robert Aldrich, professor i europeisk historia vid universitetet i Sydney och redaktören bakom den första homosexuella världshistorien, är övertygad om att utvecklingen går åt rätt håll. Homosexuella har knappast haft det bättre än i dag.

- Bara för 20 år sedan var ämnet tabu. Nu har intresset för sexualitetens historia vaknat och det gör det möjligt att skriva ett mer översiktligt verk.

-Homosexuella män och kvinnor har nått en högre position, till exempel är borgmästarna i både Paris och Berlin öppet homosexuella, säger han.

Världsperspektiv

"Gay - en världshistoria" består av 14 essäer av lika många författare, om homosexualiteten från antikens Grekland tills i dag. För första gången skrivs den homosexuella historien med ett globalt perspektiv. Liksom i de flesta historieböcker är det främst männens historia som finns tillgänglig - två av essäerna är tillägnade den kvinnliga gaykulturen.

- Män och kvinnor har alltid funnit olika sätt att ha intima relationer med samma kön. Det har funnits i de flesta samhällen, säger Robert Aldrich från Paris, där han gör researcharbetet inför nästa forskningsprojekt.

Egypten och Turkiet är två länder som av tradition varit öppna för erotik av skilda slag. I dag är situationen en annan, även om Egypten och Turkiet, samt Irak, är de enda muslimska staterna som inte har anti-homosexuella lagar.

Nordamerikas puritanska nit kom med kolonisatörerna, som på 1600-talet införde dödsstraff för sodomi. Dessförinnan fanns många exempel på indianstammar där könsroller överskreds.

Men hot om dödsstraff tog inte död på gaykulturen i Amerika. Bland gruv- och skogsarbetare accepterades sex mellan män under nybyggareran och guldrushen.

En av de mest uppenbara och okända homosexuella kulturerna hittar man i Japan. Berättelser om samkönade relationer mellan kejsare och aristokrater finns redan från 800-talet. I klostren, vid hovet och i militärlägren blomstrade de (manliga) samkönade relationerna som en maktbalans mellan ynglingar och erfarna krigare. I samma takt växte kvinnoföraktet.

Ny syn på Afrika

I Asien har den västerländska termen homosexualitet inte passat in. Kärlek mellan samma kön var inte något som föraktades, som i det kristna Europa. De bilder vi känner igen som symboler för lekfull kärlek mellan två män eller två kvinnor har sitt ursprung i Mittens rike. Redan i Zhoudynastin på 1100-talet f Kr var sexuella förhållanden mellan män vanliga vid kejsarens hov. Precis som i den japanska kulturen var relationen lärare-elev, eller äldre-yngre, central. Män med hög status fick ha sex med vem som helst med lägre status.

Södra Afrika har tidigare ofta framhållits som en kultur utan homosexualitet. I dag har forskningen en annan syn. Lesbiska relationer sägs ha varit vanliga i zandefolket, där fruarna hölls isolerade. Andra exempel vittnar om positiv syn på manliga förhållanden.

Många referenser

Trots att det är en påkostad, rikt illustrerad bok är "Gay - en världshistoria" högst vetenskapligt skriven, med en diger lista fotnoter och referenser. Ett stort, brett förlag som står bakom den.

- Vi ville göra en attraktiv bok med roliga illustrationer, baserad på aktuellt vetenskapligt arbete, för att visa på möjligheterna till vidare forskning.

Homosexualitetens historia har varit ett sätt att berätta hela kulturers historia.

- Det handlar om våra attityder gentemot religion, juridik, moral, medicin, sociala strukturer, biologi, konst, litteratur... Det är en lins vi kan se den allmänna historien genom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!