– Vi känner stor respekt för oss själva. Vi blir imponerade varje dag, säger medlemmen Gideon Andersson apropå de 25 åren och skrattar gott.
Han och kumpanen Dag Westling – två musiker som beundrar varandras musikalitet, delar humor och trivs förträffligt med varandra – möttes i Berlin redan 1980. Westling blev en läromästare och dennes skivsamling, med band som Chieftains och Dubliners öppnade nya dörrar för Andersson.
– Vi sätter väldigt stort pris på varann. Vi är så bra kompisar. Man måste funka som människor också.
.
De startade Quilty som duo, packade allt som rymdes i en Volvo 245:a och åkte iväg. När Staffan Lindfors anslöt på kontrabas gav det nya möjligheter på scenen.
– Det öppnade för a capellorna vi sjunger med trestämmig sång.
Esbjörn Hazelius kom med i bandet två år senare och bandet fick samma sättning som nu är ute på turné. Efter längre tid som trio är nu Lindfors tillbaka permanent och bandet kommer framgent att förbli kvartett.
.
Starten 1993 sammanföll med en irländsk våg. Mängder av irländska pubar öppnade och de skulle fyllas med musik. Quilty fick god turnérutin under några år, men siktade vidare mot konserthuspublik med mer "observerande" lyssnare för att kunna jobba mer med dynamiken i musiken. Arrangemangen i allmänhet och balladerna i synnerhet krävde ett större fokus. Rikstäckande samarbeten med körer blev en biljett in i den miljön och där har Quilty blivit kvar.
Bandets kombination av traditionella låtar i helt egna arrangemang har blivit ett kvalitetssignum. De "hyvlar inte bara iväg" som Gideon Andersson uttrycker det.
.
25 år har gått ofattbart fort, menar han. Det irländska går i vågor i Sverige. Många av de gamla pubarna har försvunnit, men Quilty fortsätter att ånga på.
– Vi har inga problem att övertyga om att den här musiken är fin. Folk har en väldigt positiv förväntan. Det är medvind helt enkelt.
Varför går irländsk folkmusik hem så bra i Sverige?
– Irland är världens mest musicerande nation. Musiken är så nära gemene man. Folk kan sina 14 verser på en berättande sång. När musiken har så stark rot smittar det av sig hos folk utanför. Dessutom är tonspråket starkt. Alla kan förstå det. Inga förkunskaper krävs.
.
Konserten i Piteå blir "the greatest hits of the greatest hits". Bandet njuter av att slå publikrekord där jubileumsturnén drar fram.
– Det verkar vara någonting magiskt med att fira 25. Guldklocka-feeling! Vi har stått på oss och inte gett upp. Det är kul att vara nostalgisk ett tag, men när den här kavalkaden är över är det nytt materal som gäller. Då ska vi vidare!