Ny pedagog på konstlinjen

Efter många år som pedagog på Framnäs folkhögskolas konstlinje, har Margit Mendiant sagt upp sig. Monica Goossens, som tjänstgjort på skolans neurolinje, efterträdde henne vid vårterminens början i år.

Bästa motiveringen till att denna bild skulle bli årets, hade Simon Persson enligt juryn.

Bästa motiveringen till att denna bild skulle bli årets, hade Simon Persson enligt juryn.

Foto: Jens Ökvist

ÖJEBYN2013-03-09 06:00

Margit Mendiant säger att hon verkligen älskat att arbeta som lärare på konstlinjen, som dessutom är hennes hjärtebarn.

- Efter att ha byggt upp och drivit det här är det klart att det känns så. Jag har verkligen njutit av att se många människor upptäcka glädjen i skapandet, men jag kände att jag stod still till slut. Jag vill vidare för livet, förklarar hon sitt beslut.

Helt tänker hon inte lämna skolan, hon ska fortsätta med de sommarkurser hon haft i sin tjänst.

Utveckling
Margit Mendiant hörde själv av sig till Monica Goossens och frågade om hon kunde tänka sig att arbeta heltid med konstundervisning. Hon har varit anställd på Framnäs folkhögskola sedan 2006 och när Margit Mendiant behövt en vikarie har hon hoppat in, så hon känner väl till verksamheten. Hennes tidigare tjänst på neurolinjen, där hon förutom att ha hållit i konstlektionerna också varit handleadre, totalt 75 procent.

- Genom att enbart jobba med konst tror jag att jag har en större potential att utvecklas själv. Det hade jag precis sagt på ett utvecklingssamtal när Margit ringde och jag tycker att det här är jättekul.

- Eftersom jag har kvar konstlektionerna på neurolinjen i min nya tjänst, innebär det att jag går upp till heltid och det är så klart en förändring som märks, säger Monica Goossens.

Hon tillägger att det egna skapandet ligger på is och att hon inte har några planer på att återuppta sin medverkan som artist i Piterevyn. Hon har också lämnat uppdraget som styrelseledamot i LIS, intresseorganisationen för organisatörer av lokalrevyer i Sverige, där hon satt i tre år.

- Min nya tjänst innebär större ansvar, som jag dessutom är ensam om. På neurolinjen arbetar man i team så jag är van vid att ha arbetskamrater. Men jag tycker att det är otroligt roligt att jobba med konsteleverna och jag gillar att ha mycket att göra. Jag är skönt trött på kvällarna, säger Monica Goossens.

- Jag finns, du kan alltid prata med mig, lovar Margit Mendiant.

Nygamla lokaler
Sedan i början av 1990-talet har hon arbetat på Framnäs folkhögskola, först som tecknings- och bildlärare. Hon undervisade också i foto, film och video några år och när den inriktningen lades ner föreslog hon att skolan skulle starta en utbildning med konstinriktning.

Hon har byggt upp den till vad den är i dag och nu lyssnar hon entusiastiskt på nya planer. Monica Goossens har bland annat initierat att undervisningen ska flyttas tillbaka högst upp i huset Fiolen där den höll till tidigare.

- De håller på att renovera där nu. Lokalerna är ljusa och fina och kommer att bli handikappanpassade, vilket konstlinjens nuvarande lokaler inte är. Det finns en keramikugn sedan förut och det är bra att alla elever jag har, även från neurolinjen, kan komma dit.

Tidskrävande
Margit Mendiant säger att hon ska använda den tid hon nu disponerar mera fritt över, till att fortsätta vara kulturarbetare.

- Jag ska tänka tankar färdigt och arbeta mer med utställningar och annat som tar tid. Jag vill gärna jobba i projekt med människor som ser att konsten kan vara dörröppnare till andra perspektiv än de vanliga, till exempel på arbetsplatser.

- Vem vet, jag kanske kommer att arbeta på något annat ställe någon gång. Jag gillar att röra på mig och att ha bar mark under fötterna vintertid, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!