Körsångare på tvärs mot centralt beslut

Tvärtemot vad riksorganisationen förordar, ska Norrbottens körsångarförbund, NKF, fortsätta att existera. Men de 30 ombuden för totalt 19 körer i länet som infann sig på lördagens extrainkallade möte, var långt ifrån eniga i beslutet.

Ombuden representerade 19 körer: Alviks blandade kör, Chorisma, Erik Westbergs vokalensemble, Hortlax Manskör, Luleå Gammelstads manskör, Luleå kammarkör, Musikhögskolans kammarkör, Perbackakören, Pitebygdens manskör, Piteton, Qvinnoton, Quinnokören Lapponia, Rosvikskören, SCA:s manskör, Kören Åkerbäret, Stålklang, Voces Bodenses, Arctic Vioces, och Accja.

Ombuden representerade 19 körer: Alviks blandade kör, Chorisma, Erik Westbergs vokalensemble, Hortlax Manskör, Luleå Gammelstads manskör, Luleå kammarkör, Musikhögskolans kammarkör, Perbackakören, Pitebygdens manskör, Piteton, Qvinnoton, Quinnokören Lapponia, Rosvikskören, SCA:s manskör, Kören Åkerbäret, Stålklang, Voces Bodenses, Arctic Vioces, och Accja.

Foto: Maria Johansson

ÖJEBYN2010-11-15 06:00
Efter en lång och intensiv debatt som ändade i sluten omröstning, står det klart att NKF inte kommer att läggas ned som en följd av omorganisationen inom Sveriges körförbund, SKF. Däremot blir NKF helt fristående från riksorganisationen från och med 2012.
Koffertanpassning
Enligt stadgarna krävs två tredjedels majoritet för en nedläggning av länsförbundet. Röstresultatet blev istället mycket jämt med 16 jaröster, 13 nej och en blank röst, när ombuden samlades på Framnäs folkhögskola.
SKF:s förbundsstämma beslutade i maj om ny organisation från 1 januari 2012. Från det datumet kan länsförbunden inte vara medlemmar i riksorganisationen, istället utses distrikts- alternativt regionansvariga som lyder direkt under SKF:s styrelse. Dessa ombud kan driva projekt i ett eller flera län och knyta till sig olika personer från gång till gång.
Ett huvudskäl till förändringen är att SKF bättre vill anpassa organisationen till den nya koffertmodellen inom kulturpolitiken, som reglerar hur det statliga stödet till kulturverksamheter fördelas.
Därmed fyller länsförbunden inte längre någon uppgift, anser SKF. Istället för att som hel kör vara indirekt anslutna till SKF via länsförbunden, kommer enskilda korister i varje kör att kunna ansluta sig personligen direkt till SKF.
Fristående länsförbund
NKF:s styrelseordförande Ove Bucht presenterade för- och nackdelar med nedläggning av NKF och påföljande direktanslutning, kontra fortsatt existens i total frikoppling från SKF - men fortfarande med möjlighet till enskild direktanslutning.
- Att beslutet nu blev att vi ska bibehålla vårt länsförbund, innebär att det är fritt att också vara medlemmar i SKF, det finns ingen motsättning i det, påpekar NKF:s sekreterare Marie-Charlotte Berg.
Själv röstade hon för att NKF ska vara kvar, eftersom hon anser att den nya organisation som Sveriges körförbund gjort, innebär en centralisering av demokratin.
Hon tillägger att hela styrelsen för NKF delar farhågor om att SKF:s nya organisation kommer att innebära mer administration, byråkrati, centralism och pappersarbete, men framhåller att det är en pappersprodukt än så länge.
- Vi vet ännu inte hur det fungerar i praktiken. Det kan ju bli bra också, som nära hälften av ombuden på det extra mötet tror.
- Men utifrån det jag kan läsa i dagsläget tycker jag att det känns bra att Norrbottens körsångarförbund finns kvar, säger Marie-Charlotte Berg.
FAKTA Kultur- kofferten
De bidrag som finns till kulturell verksamhet, hamnar i en koffert och inte i en portfölj med fack - pengarna från staten (totalt totalt cirka 1,2 miljarder kronor årligen) är alltså inte öronmärkta från början.
Meningen är att regionerna själva ska bestämma hur de statliga bidragen fördelas.
Norrbotten omfattas av koffertmodellen från nästa år, liksom ytterligare fyra län.
Modellen ska vara genomförd i hela landet 2015.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!