Konstfull stenbyggnad med rötterna i medeltiden

Genom kyrkorna i Piteå har PT gått på tur och tittat på träsnidade predikstolar, takmålningar och andra konstverk. Först ut i artikelserien är Öjeby kyrka.

Adam och Eva funderar kring det frestande äpplet. Den vita duvan, som troligen är helige anden, betraktar dem. Taket i västra korsarmen är i trä och byggt på 1960-talet. Målningarna föreställer ett tiotal olika bibelberättelser och konstnären heter Per Åberg.

Adam och Eva funderar kring det frestande äpplet. Den vita duvan, som troligen är helige anden, betraktar dem. Taket i västra korsarmen är i trä och byggt på 1960-talet. Målningarna föreställer ett tiotal olika bibelberättelser och konstnären heter Per Åberg.

Foto: Sofia Wellborg

Öjebyn2010-08-03 06:00
Bakom huggstensmuren mitt i kyrkstaden på gamla kyrkogården står gamlingen bland kyrkorna i Piteå. Något exakt födelseår har den inte, men det korsröstade klocktornet tätt intill dateras mitten av 1400-talet.
Kyrkan tros vara färdigställd i slutet av samma sekel, då som långkyrka från väst till öst med ingång i söder. I öst tros ljuset från evigheten uppstå och därför placerades koret där. I norr troddes ondskan finnas eftersom hedendomen trots nyväckt gudstro ännu hade grepp om folket. Vid kyrkans norrsida som då var fönsterlös begravdes därför brottslingar
Värdefull kulturhistoria
Kyrkan är en byggnad med praktisk funktion; här ska gudstänster hållas, och redan under 200-talet utvecklades särskilda byggnadsformer varav två blev tongivande. Centralkyrkan i öst och långkyrkan i väst.
Formen bestämdes dels utifrån gestaltningen av gudstjänstens moment, och uppdelningen av rum mellan präst och församling. Under medeltiden var kyrkobygget en ledande arkitektuppgift och den gotiska katedralen nyskapande. I Sverige byggdes de första kyrkorna i trä men från 1000-talet klev stenarkitekturen in i landet.
Våra kyrkor och deras inventarier räknas bland det främsta som skapats både arkitektoniskt, konstnärligt och kulturhistoriskt.
- De skyddas av kulturminneslagen. Det innebär att ingen kyrka byggd innan 1940 får ändras utan tillstånd från Länsstyrelsen, berättar Jeanette Aro som är antikvarie vid Länsstyrelsen. Det kulturhistoriska värdet ska vårdas och bevaras i både byggnader, begravningsplatser och inventarier.
Figurmåleri och barockstil
Med säker hand guidar hon PT genom kyrkorummet. Vi stiger in genom huvudingången som numera är på gaveln av västra korsarmen eftersom kyrkan förvandlades till liksidig korskyrka 1751.
Gamla långkyrkan utgör ännu den väst-östliga delen medan den nord-sydliga är tillbyggd. Blicken åker upp mot trätaket under läktaren där bibliska motiv målats i små sektioner av bildberättelser, och Adam och Eva står vid sitt äppelträd.
Figurmålningarna är så unga som 1960-tal, liksom bänkarna och det hyvlade stengolvet. Bakom glas på väggen i västra korsarmen finns det värdefulla broderiet från 1589 som tidigare varit altarförhänge, antependie. Här finns evangelisterna, gestalterna från Jesus förklaring, Elias och Moses, och änglahuvuden. Rakt fram i kyrkans mitt faller ögonen på predikstolen där mustiga spiralkoronner och blommor stoltserar i träbarockstil från tidigt 1700-tal.
Till höger står altaret från samma tid men med stramt skulpterade figurer. Orgeln står till vänster och har lyfts ner från läktaren där den gamla stod. Den synliga orgelfasaden byggdes 1874 i nyklassisistisk stil, orgelverket 1998. Stilblandningen i Öjeby kyrka är inte unik och beror på att den byggts om och till under åren på grund av att behoven förändras. Utbyggnaden till korskyrka berodde på platsbrist på grund av kyrkoplikten som inträtt drygt hundra år tidigare.
Klocktorn i gråsten
Ombyggnationer och renoveringar ger förstås tidsavtryck i både arkitektur och konst. Jeanette Aro berättar att kyrkorna i Öjebyn, Gammelstad och Nederkalix är länets enda medeltidskyrkor. Öjebykyrkan är byggd i sten, med ett yttre och ett inre skal av fin gråsten i olika storlekar.
Mellan skalen fylldes småsten och skräp. Det gamla klocktornet har kvar sin ursprungliga gråstensprägel medan kyrkans väggar är grovslammade med kvastad yta. Bara vid sockeln blottas gamla gråstensmuren vilket är typiskt 1900-talets renovering då man började värna om att bevara sådant som berättade något om ursprunget.
Fakta Kyrkor i Piteå kommun
I Piteå kommun finns tio kyrkor i tre församlingar; Piteås, Norrfjärdens och Hortlax
Sju av dessa kyrkor är skyddade av kulturminneslagen
Öjeby kyrka är äldst i kommunen
Den första kyrkan byggdes enligt traditionen i Långnäs redan på 1200-talet
Till Öjeby kyrka hör en kyrkstad
I västra delen av kyrkstaden ligger ett kapell byggt 1925 som en förenklad replik till kyrkan
Källa: Länsstyrelsen
och Svenska kyrkan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!