Karin Lundman Rehn är uppvuxen i Norrfjärden. Sedan 70-talet bor hon i Umeå, men varje sommar bosätter hon sig i sin stuga på Bastaholmen. Det gör också hennes gamle vän, fotografen Sven Nordstedt från Luleå, som har stuga på Gälön. Trots att de är vänner sedan gammalt är det här första gången de ställer ut tillsammans.
– Vi har umgåtts och rest mycket under många år, men det här är första gången vi ställer ut tillsammans. Det känns roligt, säger Sven Nordstedt.
– För mig känns det kul att ställa ut på hemmaplan också. Jag har ju vuxit upp här, säger Karin Lundman Rehn.
Kombinationen konst och loppis uppstod som en hugskott, en tanke om att bygdegården kan användas även till uppvisning av konst.
– Jag har varit på loppis här i många år och tänkte ”varför inte använda den här vackra gården till något mer samtidigt?”, säger hon.
– Vi tog kontakt med bygdeföreningen som tyckte att det var en bra idé.
Kerstin Nyman är en vän till dem båda sedan länge och kommer att ställa ut ett urval akrylmålningar.
Landskap med närvarons känsla
Karin Lundman Rehn jobbar med en rad olika tekniker. Inför den här utställningen har hon valt att fokusera på akvareller.
– Jag har tagit många akvarellkurser utomlands, på Corsica, Kreta, Lofoten, Island och andra platser. De akvareller jag ställer är målade på mina resor. Jag har målat dem på plats, man får in så mycket känsla i bilden då jämfört med att måla från ett fotografi, säger hon.
Utöver akvarellmålningen har hon på senare tid börjat jobba mycket med träsnitt, en teknik som från början var japansk och som togs emot med öppna armar av europeiska konstnärer när Japan öppnade sig efter shogun-väldets fall. Mest allmänt kända är kanske Gustave Dorés bibelillustrationer som gjordes med träsnitt i den så kallade ”Doré-bibeln”.
– Jag har intresserat mig mycket för träsnittet som teknik, och har studerat det i Japan, säger hon.
Hennes träsnitt kommer att ställas ut i Umeå under hösten som en del av kulturhuvudstadsåret.
Naturen - traditonell och arrangerad
Sven Nordstedt har fotograferat i många år, och även varit lärare i bild-, ljud- och ljusteknik. Hans bilder närmar sig också naturen, men på ett mer tekniskt arrangerat sätt. Förutom mer traditionella naturbilder ställer han ut ett antal bilder på växter tagna med en speciell fototeknik. Genom multipla bildlager där varje bild består av ungefär 40 olika bilder som sammanfogas, så kallad ”focus stacking”, har han fotograferat blommor på ett sätt som får dem att se ut nästan som om de vore målade.
– Jag började med tekniken när jag var på Gotland och såg en vissnad blomma som var väldigt vacker. Sedan dess har jag nördat ner mig i den fototekniken. Man kan skapa helt osannolika bilder, säger han.
Utställningen öppnar på söndag och pågår till den 27 juli.