För 15 år sedan blev kopian av 1600-talsorgeln från Tyska kyrkan i Stockholm klar i Norrfjärdens kyrka. Originalet från 1609, som hamnat i Övertorneå kyrka, återställdes under åren 1991-1999 i det skick den hade då den sattes upp där 1780. Med denna 400-åriga förankring är de norrbottniska orglarna en viktig del av den nordeuropeiska kulturhistorien, påminde kvällens organist Hans Davidsson. Han arbetar som professor vid kungliga musikkonservatoriet i Köpenhamn.
Han forskar också om den ene av kvällens tonsättares, Georg Böhms, musik.
Folkbildning
Programmet hade delats in i fyra delar - en för varje årstid, med tillhörande musik, poesi och danser. Vid alla konserter under Piteå orgelfestival och symposium, som pågår till och med 22 oktober, introducerar Sverker Jullander publiken i vad som komma skall.
Han är professor i musikalisk gestaltning vid musikhögskolan i Piteå och själv organist.
Hans presentationer av olika tonsättare, musik och epoker, vänder sig till dem som inte vet så mycket men ändå är tillräckligt nyfikna för att gå på en orgelkonsert.
Publiken i Norrfjärden fick till exempel veta vad det är för skillnad mellan partita, koral och preludium, förutom skillnader och likheter mellan de aktuella tonsättarnas verk med mera.
För flera sinnen
En form av folkbildning i kombination med det som brukar kallas finkultur alltså, eller som Hans Davidsson sa:
- I kväll handlar det om tiden. Tid som en kosmisk cykel som hos Weckman, och tid ur den mänskliga dimensionen med sekunder, livstid, årstider, genom Böhms känsloplan.
Hans son Gabriel Davidsson visualiserade tiden, genom att dansa den med Alena Shkatula.