Scratch, 25 år, önskar sig ett barnkulturhus

Teatergruppen Scratch fyller 25 år och teaterchefen har en favoritpresent:- Ett barnkulturhus i Luleå. Gärna Ebeneser, det står ju tomt, säger Marie Wallstén.

Skapande skola i Bergskolan. Eleverna från 7C, Elvira Larsson, Isabel Johansson, Sanna Bergdahl Lugnet och Josefina Flinkfeldt får instruktioner av Maria Åberg, längst till vänster, och Marie Wallstén, längst till höger.

Skapande skola i Bergskolan. Eleverna från 7C, Elvira Larsson, Isabel Johansson, Sanna Bergdahl Lugnet och Josefina Flinkfeldt får instruktioner av Maria Åberg, längst till vänster, och Marie Wallstén, längst till höger.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ 2012-09-01 06:00

När det fylls år brukar det blickas tillbaka. Det vill inte Marie Wallstén. Hon vill se framåt.

- Om 25 år är vi många fler anställda och då behöver vi renovera barnkulturhuset som börjar bli lite slitet.

Hon är övertygad om att ett barnkulturhus skulle vara bra för Luleå.

- Barnkulturen blir allt viktigare. Flytta fram barnkulturen, då blir det attraktivare att flytta hit. Varför inte Ebeneser? Läget är perfekt, mitt i stan, och huset står ju tomt just nu.

I ett barnkulturhus skulle enligt Marie Wallsténs modell naturligtvis innehålla teater, men också dans, musik, performance, måleri och författande. Nya konstformer skulle flytta in, subkulturer växa fram.

Hon beskriver också hur barnkulturhuset skulle också få en roll för skolan. Nu är barnen i Luleås skolor svältfödda på kultur.

- Lärarna brukar säga att de inte vet vad de ska säga när de ska prata om teater med eleverna. Varför inte kurser för lärare i ett barnkulturhus? Det skulle kunna ske i samarbete med universitetets lärarutbildning.

Teater Scratch har under sina 25 år mest haft barnteater på repertoaren. När vi träffar Marie Wallstén håller hon och skådespelaren Maria Åberg dramaövningar med klass 7C i gymnastiksalen Bergskolan på Bergnäset i Luleå. Det ingår i Skapande skola-projektet där Scratch tar sig an 100 elever under två veckor. Det handlar om normer och att våga bryta mönster.

- Under de 25 åren har Scratch också spelat vuxenteater, men nu är inriktningen på barn. Vi brinner för barnkulturen så barnen är prio ett.

Marie Wallstén tog över som teaterchef 2008 efter teaterns grundare Dan Swärdh. Han finns kvar som en av tre anställda och hans roll är främst som utbildare. När Swärdh drog igång 1987 fick teatergruppen många medlemmar, ett tiotal arbetade med föreställningarna.

- Nu är vi tre men nu är vi också fast anställda. När Scratch började var det mycket ideellt, oavlönat arbete, säger Marie Wallstén.

Då fick teatern också en fast scen, Lillan, under det gamla stadsbiblioteket. Under de 25 åren har det hunnit bli ett 60-tal pjäser. Marie Wallstén vill nämna två pjäser från åren som varit. Först var det barnpjäsen En natt i februari av Staffan Göthe. Startåret blev det också en stor utomhusuppsättning av Shakespeares En midsommarnattsdröm som spelades på Gültzauudden.

Dan Swärdh värderar en senare pjäs som höjdpunkten, mellanstadiepjäsen Om oss... som spelades i början av 1990-talet. Den handlade om en livslögn. Miljöcabaret och pjäsen Popcorn och paljetter beskriver Dan Swärdh som andra höjdpunkter. Med den sistnämnda pjäsen fann gruppen sin spelstil, nära publiken.

- Skådespelare och publik ska komma in och gå ut genom samma dörr. Man får se det både konkret och allegoriskt, säger Dan Swärdh.

Det är inte alldeles enkelt att driva en fri teatergrupp. Det kostar och det gäller att söka stöd. Det får Scratch av Statens kulturråd, landstinget och av Luleå kommun.

- Vi klarar självfinansiering till 40-50 procent och det är väldigt bra om man jämför med institutionsteatrarna, säger Marie Wallstén.

Födelsedagskalaset firas i dag med tårta på Scratch gamla fasta teater, Lillan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!