Tecknade sommarplågor

Naturskildraren Matsåke Bergström har illustrerat Lars-Åke Janzons bok Sommarplågor - Djuren & växterna som bits, sticks och irriterar.

"När jag målar fåglar har jag mycket uppstoppat att utgå ifrån, många vingar och stjärtar. Ska jag göra en bild på en stare, då är jag liksom havande på just den fågeln, läser på, skissar, skissar igen".

"När jag målar fåglar har jag mycket uppstoppat att utgå ifrån, många vingar och stjärtar. Ska jag göra en bild på en stare, då är jag liksom havande på just den fågeln, läser på, skissar, skissar igen".

Foto: Linnea Lundström

Kultur och Nöje2018-07-04 18:00

I Matsåke Bergströms ateljé i Lakafors trängs uppstoppade fåglar med otaliga tavlor och skisser - de flesta föreställande just fåglar. Men de fjäderklädda djuren fick bytas ut mot de flerbenta under arbetet med boken Sommarplågor - Växter & djur som bits, sticks och irriterar av Lars-Åke Janzon, som Bergström illustrerat.

– Lars-Åke är entomolog och var jourhavande biolog på Naturhistoriska muséet i 10 år. Då och då har jag skickat bilder till honom på insekter jag inte kunnat artbestämma själv, och så blev vi bekanta. Så när han hade den här boken på gång frågade han om jag ville illustrera den, säger Matsåke Bergström.

Boken gavs ut av Norstedts förlag i april, och fungerar som en guide till de djur som kan ställa till det för människan under sommarmånaderna. Hur man undviker råttor, vad man tar sig till vid ett huggormsbett och huskurer mot brännsåren från Västkustens brännmaneter är några av de tips man kan hitta mellan pärmarna. Illustrationerna i boken är svartvita, ett lite ovanligare arbetssätt för Bergström.

– För mig som mest jobbar i färg blir det en helt annan grej. En geting är svart och gul, men i svartvitt kan jag inte peta dit det gula som gör att man genast känner igen det som en geting.

Hela förra sommaren ägnades åt färdigställandet av boken. Tidigare har han illustrerat tre fågelböcker, och som då ägnas mycket av arbetet åt att så noggrannt som möjligt få varje bild att artmässigt stämma.

– Många av insekterna i boken har jag utanför dörren, jag kan gå och slå ihjäl en broms och ta med den in för att teckna av. Ibland har Lars-Åke skickat bilder till mig, till exempel på vissa giftiga växter som inte finns här uppe.

Matsåke har spenderat hela sitt liv med att skildra naturen genom ord och bild.

– Min mor sade en gång att man kunde se vad det jag ritade föreställde innan jag kunde gå.

I år fyller han 70 år, men tänker fortsätta så länge hans händer kan hålla i en pensel.

– Och så länge jag inte blir darrhänt. Då blir det väl abstrakt konst istället, skrockar han.

Under 80-talet hade han vad han själv kallar för en "blomsterperiod". Med sig överallt hade han en ryggsäck med plastskynke, liggunderlag, förstoringsglas, papper och penna. Tecknandet, får honom att se.

– Jag kunde lägga mig ner framför en norna, en fantastisk blomma, och fråga mig själv: hur ser den egentligen ut? För att inte göra fel måste jag veta exakt hur en norna ser ut, och på så vis har jag lärt mig otroligt mycket.

Sedan nyår håller Matsåke på att, med penseln som katalysator, minnas tillbaka på alla otaliga vårnätter han spenderat ute i tjäderskogen.

– Jag har räknat ut att det blivit ungefär 400 nätter. Nu samlar jag ihop mina minnen från de här 50 åren, säger han.

Några tips ur boken

Att gnida insidan av ett bananskal mot ett myggbett kan lindra klådan.

För att undvika huggormar ska du inte ha stenrösen eller rishögar på tomten.

Getingar dras till doftämnen som människan utsöndrar vid rädsla - hur svårt det än verkar: var inte rädd.

Nässeutslag behandlas bäst med tvål och vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!