Folkmordets oönskade barn

"Marianne är mitt liv" berättar om Sylvina som tar hand om sina döda syskons sex barn och om sin egen dotter.

"Marianne är mitt liv" berättar om Sylvina som tar hand om sina döda syskons sex barn och om sin egen dotter.

Foto: Jonatan Torgovnik

Kultur och Nöje2011-03-08 06:00

n De är barn avlade genom våldtäkt, födda av mödrar som inte ville ha dem. Jonathan Torgovnik porträtterar dem rakt och rent. Den 8 mars öppnar hans utställning på Fotografiska i Stockholm.

"Jag är ingen lycklig mor - jag har två barn på grund av våldtäkt. Dessa barn har förstört mitt liv".

Så berättar Beatrice, som lever tillsammans med sönerna Antoine och Geoffrey i Rwanda. (Alla tre syns på bilden intill). Beatrice var en av hundratusentals kvinnor som systematiskt våldtogs av hutuernas milisgrupper under folkmordet i Rwanda våren 1994. Omkring 20 000 barn blev resultatet, barn som i dag går under beteckningen "enfants des mauvais souvenirs", ungefär de hemska minnenas barn, som ingen vill veta av.

Den israelisk-amerikanske dokumentärfotografen Jonathan Torgovnik har porträtterat några av dem tillsammans med mödrarna som han också intervjuat.

Läsningen är tung, Beatrices berättelse är långt ifrån den värsta. Många kvinnor blev hiv-smittade och det var när Jonathan Torgovnik gjorde ett jobb om aids för tidningen Newsweek som han första gången kom i kontakt med barnen och deras mödrar.

Under tre år reste han fram och tillbaka till Rwanda för att fotografera och intervjua dem. Mödrarna önskade skolgång och utbildning till sina barn, en omöjlig kostnad för dessa kvinnor att bära.

Jonathan Torgovnik har dokumenterat deras öden men också engagerat sig ekonomiskt i stiftelsen "Foundation Rwanda" som gör det möjligt för några av barnen att just gå i skolan.

Utställningen "Intended consequences" visas på Fotografiska den 8 mars till 3 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!