Dagdrömmar bränsle för envis författare

Kultur och Nöje2011-04-12 06:00

PITEÅ En envis och blyg dagdrömmare, helt utan talang för skrivandets konst. Men likväl författare. Så presenterade Niklas Krog sig själv när han kom till kulturföreningen Ordmån och berättade om sina böcker, som i huvudsak hör till fantasygenren, och varför han skriver dem.

Att det går att bli författare på ren tjurskallighet, upprepade Niklas Krog flera gånger under kvällen.

Han förklarade till och med att talang är den minst viktiga egenskapen för den som vill skriva berättelser, och jämförde med att spela basket - en idrott han själv ägnat sig åt i det framgångsrika laget Alvik som han var med och spelade hem SM-guld till 1986.

- Vi hade en kille i laget som var så bra på allt att han aldrig behövde träna. När vi andra kom ikapp honom måste han också börja träna, men då tyckte han att det blev tråkigt för allt hade gått så lätt för honom förut.

- Han slutade spela basket och en bra basketspelare gick till spillo, sa Niklas krog som exempel på att talang i värsta fall kan vara dåligt.

Hans egen drivkraft är istället att ju svårare något är, desto roligare. Det är därför han envisas med att skriva böcker, oftast för barn och ungdomar. När det inte är fantasy är det historiska skildringar, eller samtida berättelser ur basketvärlden.

- Jag skriver ner mina dagdrömmar och jag tycker det är kul när jag kommit över den första halvtimmen av motstånd och allt blir som en film inne i huvudet, sa Niklas Krog som numera kan försörja sig på sitt författarskap.

Golvad av Lindgren

Så har det inte alltid varit. I hela 18 år arbetade han som brevbärare i Stockholm, där han bott sedan han flyttade med föräldrarna från Lund som sjuåring.

- Eftersom jag var blyg sa jag ingenting i i den nya skolan på ett helt år. Men jag läste böcker, de är världens bästa underhållning för de ger frihet till att själv fantisera.

- Jag tror det var 1974 som min mamma läste Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" för mig och jag blev helt golvad. Sedan dess har jag försökt skriva en lika storslagen fantasyhistoria. Antagligen kommer jag aldrig att lyckas, men jag forsätter att försöka, sa Niklas Krog.

En lärares lögn

Som tidningsbud med obekväma arbetstider, hade Niklas krog regelbundet lediga dagar. När han slutat med basketen insåg han att dessa dagar var hans livs chans att skriva en bok. Debuten "Krigarens hjärta" tog fem år att bli klar med och en trogen läsarskara hävdar att det är den bästa han skrivit trots att han nu är uppe i närmare 30 titlar.

- Egentligen rår en lärare för att jag är författare. I femman skrev jag ner en dagdrömd historia som hon tittade på. När hon lämnade tillbaka den sa hon att den var bra. Jag har läst den efteråt och den är inte alls bra, men hon ljög och fick mig att fortsätta skriva för att jag tycker det är kul, sa Niklas krog.

Han berättade också om sina vedermödor med att korta ner sina berättelser, som alla skulle ha varit tjocka tegelstenar om förlagen inte sagt stopp. Ibland när han lämnat in en ny version som förväntats vara kortare, har den istället varit längre.

- Ett gott råd till alla som vill skriva böcker är att inte skriva 1200 sidor, det räcker med ett par hundra.

- Ett annat råd är att inte ge upp om förlagen tackar nej. Tänk på att tre engelska förlag tackade nej till "Harry Potter" och att bara ett av 16 amerikanska bokförlag tackade ja till "Twilight"-serien.

- Det är jättesvårt för debutanter att få böcker utgivna, bara en eller två av fler än 6000 inskickade manus per år blir antagna hos förlaget Bonnier Carlsen till exempel, så jag hade tur, konstaterade Niklas Krog.

Inte lönsamt

Han började för övrigt med att fastslå att det inte är någon idé att skriva för att tjäna pengar:

- Idag kan jag försörja mig på det men det tog lång tid. Min första bok fick jag 30 000 kronor för efter fem års arbete och halva summan gick till skatt.

- Sedan får jag 20 kronor varje gång boken säljs och i Sverige anses 20000 exemplar vara oerhört bra. Men även om man säljer så mycket är det svårt att leva på författande.

Karina Sundkvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!