Sveriges farligaste utmanare är, enligt Bubbe, Australiens Guy Sebastian och den italienska trion Il Volo. Skrällvarning utfärdas även för Estland och Ryssland. Vill ni se Bubbes kompletta tips inför kvällens final så kan ni läsa om dom här i Bubbes blogg.
1. Slovenien
“Here for you”
Maraaya
Betyg: PP
Detta är en av de riktigt stora favoriterna I fankretsarna. Men det gäller inte mig. Visst är det en ok uptempolåt med en superdirekt refräng. Men jag klarar inte av när sångerskor låter på det här gnälliga, nasala, sättet. Det är den enda jag hör tyvärr. Och jag tror att fansen överskattar den här kraftigt. Utfärdar fiaskovarning då Maraaya ser kall och blasé ut, och saknar förmåga att gå igenom tv-rutan.
2. Frankrike
“N’oubliez-pas”
Lisa Angell
Betyg: PPP
Många experter tycker att detta bidrag är provocerande dåligt. Men det är det inte alls. Visst ligger bidraget långt ifrån vinstchans, och inte är bidraget nydanande på något sätt. Men det är ytterst känslosamt och Lisa Angell levererar det med otrolig pondus. Lisa lyckas beröra mig i djupet av mitt hjärta med den smärtsamma berättelsen om en by och ett liv i ruiner.
3. Israel
“Golden boy”
Nadav Guedj
Betyg: PPPP
Detta är bidraget som för min del har gått från totaldiss till en stor favorit. Nadavs mix av orientalisk pop och glad israelisk upptemposchlager är så härlig och får en att vilja kasta sig ut i vild dans Det här är ett lyckopiller som verkligen behövs i årets Eurovisionsmet. Hoppas bara att Nadav lyckas bättre på scen ikväll och verkligen visar att han verkligen är ”the king of fun”.
4. Estland
“Goodbye to yesterday”
Elina Borg & Stig Rästa
Betyg: PPPPP
Detta är bidraget ni absolut inte får missa I årets tävling. Den melankoliska låten om två personer som går skilda vägar på morgonen efter en natt tillsammans utstrålar en smärta och tomhet som griper tag i en direkt. Greppet med en refräng som liksom stoppar upp låten och låter oss landa i känslan är fantastiskt effektivt. Samspelet mellan Elinas och Stigs röster är också otroligt läckert. Finns med i den absoluta toppen ikväll.
5. Storbritannien
“Still in love with you”
Electro Velvet
Betyg: -
I år är det brittiska bidraget en mix av electro och swing och det framförs av den nybildade duon Electro Velvet. När BBC presenterade bidraget beskrev man det som att bidraget lämnade bestående avtryck och dröjer sig kvar. Och visst gör låten stort intryck. Men inte alls i positiv mening. Det här är kort och koncist dravel! Hur tänkte man i Storbritannien? Tänkte man överhuvudtaget alls?
6. Armenien
”Face the shadow”
Genealogy
Betyg: PP
Årets bidrag handlar om att inte förneka det osmanska rikets folkmord på armenierna, även om detta är tonats ned en hel del. Det mest spännande med bidraget är att det framförs av armeniskättade artister från de olika världsdelarna. Sammelsuriet stannar inte därvid. Även musikaliskt är detta oerhört spretigt. Kommer landa mycket långt ner i resultatlistan ikväll.
7. Litauen
“This time”
Monika Linkytė & Vaidas Baumila
Betyg: PPP
Årets litauiska låt kan väl närmast beskrivas som en glad, medryckande, bagatell som doftar country lång väg. ”This time” har ett direkt tilltal som jag verkligen gillar. Den har hög singalong-faktor. Det är lätt att ryckas med av Monikas och Vaidas oförställda glädje på scen. Det här är ett bidrag man blir sprudlande glad av helt enkelt – och det är inte alls att förakta.
8. Serbien
“Beauty never lies”
Bojana Stamenov
Betyg: PPPP
Första gången jag hörde det serbiska bidraget tyckte jag det var riktigt dåligt men nu har jag fått krypa till korset. Jag älskar ”Beauty never lies”, även om scenframträdandet lämnar mycket att önska. Det här är en upptempolåt som kommer som en frälsning mitt i allt annat segt dravel. Och Bojanas röst är bara så bra. Budskapet om att skönheten kommer inifrån känns befriande i en tävling som allt mer kommit att handla om yta.
9. Norge
“A monster like me”
Mørland & Debrah Scarlett
Betyg: PPP
Norge levererar i år ytterligare en modern historia som går i mörkrets tecken. ”Kan du älska mig fastän jag är ett monster?” är frågan och tankarna går direkt till norska TV-serien ”Frikänd”. Jag är övertygad om att detta bidrag kommer att landa högt upp i resultatlistan. Kjetil Mørland och Debrah Scarlett sjunger otroligt bra och låten är välkomponerad. Men jag saknar attityd, och det där lilla extra. Snyggt radioskval!
10. Sverige
“Heroes”
Måns Zelmerlöw
Betyg: PPPPP
”Heroes” har alla komponenter som en vinnare ska ha; En tillräckligt bra låt, en fantastisk artist som förutom att vara snygg och smart också älskar att framföra sitt bidrag, en refräng som höjer låten ett par snäpp och ett scennummer som sitter som ett slag i magen. Att låten dessutom sticker ut bland de andra är ytterligare ett jätteplus. Slutsatsen blir att Sverige absolut är med och slåss i toppen. Det blir kanske rent av Eurovision i Stockholm 2016!
11. Cypern
“One thing I should have done”
John Karayiannis
Betyg: PPP
Cypern satsar i år på en avskalad ballad med hitfeeling – lite åt boybandhållet. Fokuset ligger på Johns röst och hans sätt att förmedla den känslosamma texten. I övrigt är det mycket gitarr. Och breaket i låten när han sjunger a cappella är så läckert. Visst känns sången nog så bekant men det spelar ingen roll. Igenkänningsfaktor är alltid en fördel då det är dags för tittarna att rösta.
12. Australien
“Tonight again”
Guy Sebastian
Betyg: PPPPP
Måns mardröm i kväll. Snyggt, modernt, fräscht och lättillgängligt popsnöre med en artist som verkligen känns som en stjärna. Guy har utstrålning, scennärvaro och en röst som inte går av för hackor. Låten sätter sig direkt och har en hookig refräng. Enda varningsklockan är att låten i grunden har ett sound som inte riktigt fungerat tidigare i ESC. Men i årets balladträsk så sticker denna ut och är totalt livsfarlig.
13. Belgien
“Rhythm inside”
Loïc Nottet
Betyg: PP
Loïc Nottet kom tvåa i den förra årets belgiska The Voice och som låtskrivarkollega till Nottet hittar vi hans mentor i programmet, Beverly Jo Scott. De har tillsammans knåpat ihop ett annorlunda och suggestivt bidrag som låter väldigt modernt. Låten bygger mycket på rytmiken i låten och Rapabab-partiet i låten kommer att bli en Eurovisionklassiker. Kan nog gå hem hos den yngre publiken och hamna relativt högt.
14. Österrike
“I am yours”
The makemakes
Betyg: PPP
Värdlandet Österrike satsar i år på trion The Makemakes i en nostalgidoftande feelgoodlåt som doftar både Elton John och Beatles. Det är smågulligt, oförargligt, insmickrande och ytterst lättillgängligt. Sångaren Dominic ”Dodo” Muhrer har en stark röst och en fantastisk utstrålning. I kombination med låtens folkliga tilltal kommer nog Österrike ro hem en hel del röster och lär hamna någonstans kring tiostrecket i finalen.
15. Grekland
“One last breath”
Maria Elena Kyriakou
Betyg: PP
Varför, Grekland, framför ni inte den här låten på grekiska? Då hade ni haft en låt med tydlig karaktär och en tydlig och stark känsla. Nu blir det bara pannkaka av det hela. Maria Elenas bedrövliga engelska förstärker den tafatta känsla som vilar över hela låten. Visst tar Maria Elena ifrån tårna när hon sjunger. Men det räcker inte alltid. Balladen kommer att försvinna lika fort som det sista andetaget gör.
16. Montenegro
“Adio”
Knez
Betyg: PPPP
Det här är ett bidrag som verkligen behövs i den här tävlingen. Inte för att det på något sätt är nyskapande. I stället handlar det om ett bidrag som tar avstamp i, och hyllar, den inhemska musikaliska traditionen. Dessutom framförs ”Adio” på det egna, osannolikt vackra, språket. Som grädde på moset är bidraget smäktande, dramatiskt och romantiskt – precis som en fulländad balkanballad ska vara.
17. Tyskland
“Black Smoke”
Ann Sophie
Betyg: P
Årets tyska bidrag är långt ifrån bra. Men så kom hon också bara tvåa i den tyska uttagningen. Men vinnaren backade ur. Bidraget känns som ett tafatt och krystat försök att kopiera Lenas vinnarkoncept från Oslo, men totalt utan tillstymmelse till den attityd som var bärande i Lenas nummer. Låten är menlös och trist. Det här blir totalt platt fall och minusbetyget ligger inte långt borta.
18. Polen
“In the name of love”
Monika Kuszyńska
Betyg: P
Detta är en Eurovisionballad av ganska typiskt snitt. ”In the name of love” saknar dock det där extra som behövs för att få den här låten att lyfta. Men det är ett helt okej bidrag. Inget upphetsande men inte heller något upprörande. Monikas egna livsöde kan bidra till att ge Polen den extra uppmärksamhet som de så väl behöver. Ett livsöde avsevärt mer intressant än den melodi hon framför.
19. Lettland
“Love injected”
Aminata
Betyg: -
När Lettland I år försökte förnya sin uttagning så kom fokus att ligga på att hitta en karismatisk artist. Och där har letterna förvisso lyckats. När det sedan gäller själva låten så har man satsat på ett minimalistiskt, suggestivt och egensinnigt uttryck förpackat i ett modernt elektroniskt sound. Det tilltalar säkerligen vissa, men absolut inte mig. Det här är årets stora bottennapp för mig.
20. Rumänien
“De la capăt”
Voltaj
Betyg: PPPP
Årets rumänska bidrag är en hyllning till alla de mammor och pappor som lämnat Rumänien för att kunna försörja de barn som de lämnat kvar i hemlandet. Bidraget känns både fräscht och modernt, och den växer under de tre minuter som låten varar. Det känns också äkta i och med att bidraget till större del framförs på rumänska. Detta är ett bidrag som kan överraska om inte bidragets budskap skrämmer bort.
21. Spanien
“Amenecer”
Edurne
Betyg: PPPP
Det här är tredje gången Thomas G:son står bakom det spanska bidraget, nu med hjälp av Peter Boström och Tony Sanchez-Ohlsson. ”Amenecer” (Soluppgång) är spanskt drama på hög nivå. Verserna är ursnygga och är styrkan i låten. Problemet är att refrängen inte bygger upp låten utan fortsätter i samma stil som verserna. Faktum är att det är svårt att veta var refrängen riktigt börjar. Edurne bär upp hela låten med sin mäktiga röst.
22. Ungern
“Wars for nothing”
Boggie
Betyg: PPP
Årets ungerska bidrag är en lågmäld historia som berättar om det meningslösa i att kriga mot varandra. Boggie, eller Boglárka Csemer som hon egentligen heter, sjunger denna vackra, stillsamma, melodi med övertygelse. Uppbyggnaden av låten med fler och fler röster som sjunger låten ju längre man kommer in i den gör att låten växer genom hela framförandet – och det är riktigt smart
23. Georgien
“Warrior”
Nina Sublatti
Betyg: PPP
När Nina Sublatti vunnit den georgiska uttagningen med den egenskrivna ”Warrior” så valde man att skicka den till vår svenske Thomas G:son för att ge den ett mer internationellt sound. Det var tur. G:son tog uppgiften på så stort allvar att han i princip gjorde om låten från grunden. Låten har ett bra driv, och har edge och karaktär i refrängen. Warrior känns dessutom modern i soundet.
24. Azerbajdzjan
”Hour of the wolf”
Elnur Huseynov
Betyg: PPPP
Azererna tävlar återigen med ett ”svenskbidrag”. Årets låt är en dramatisk, nästan filmisk, låt som tydligen ska vara inspirerad av Ingemar Bergmans film ”Vargtimmen”. Låten är mycket snyggt uppbyggd och i studioversionen låter det fantastiskt bra, vilket det inte alltid har gjort live Ändå pekar allt mot Azerbajdzjan kommer att gå mot en ny topplacering till mötes då låten känns bred och modern.
25. Ryssland
“A million voices”
Polina Gagarina
Betyg: PPPP
Den här fredssången om att en miljon röster ska förenas i en sång om en värld i fred och frihet är precis så sockersöt som man föreställer sig. Väl tillrättalagt för denna tävling. ”A million voices” är en riktigt effektiv och snyggt sammansatt låt. Kören i senare delen av låten ger låten den rätta karaktären. Den låt som klättrat mest på bettinglistorna under den gångna veckan. Kan skrälla ordentligt.
26. Albanien
“I’m alive”
Elhaida Dani
Betyg: PP
Årets albanska låt ”I’m alive” är reservlåten som kastades in då kompositörerna drog tillbaka vinnaren. Elhaida har en fantastisk röst och hon får verkligen chans att briljera med den i denna inte alltför lättsjungna låt. Låten kommer nog inte att komma upp på övre halvan av resultatlistan. Utan Elhaidas röst skulle detta bidrag stå sig helt slätt i konkurrensen. Nu kan den få ströröster i alla fall.
27. Italien
“Grande amore”
Il Volo
Betyg: PPPPP
Det här är verkligen mi grande amore i årets Eurovision. Första gången jag hörde den sade jag kaxigt att här har vi årets vinnare. Det kan mycket väl bli så. Visst doftar det här Il Divo lång väg. Det är nämligen italiensk operapop när den är som bäst. Killarna i Il Volo har fantastiska röster och är supersnygga. Bara numret inte blir för statiskt och trist ikväll så kommer de att bli livsfarliga. Tillsammans med Australien vår svåraste konkurrent.