Det är inte helt lätt att få tag på Jaervs slagverkare Tobias Hedlund. Precis som de övriga i bandet jobbar han på dagarna med annat än musiken. Och precis som de andra fyra i bandet har han studerat på musikhögskolan i Göteborg. Det var där de träffades, även om vissa kände varandra innan, och bestämde sig för att ge sig in i folkmusikvärlden. Det var för sex år sedan.
- Det var en längtan att få upptäcka folkmusiken mer. Egentligen var det bara flöjtisten Markus som hade rötterna där. Sen är musiken väldigt opretentiös och har en väldig spelglädje. Och så är den gehörsbaserad,
säger Tobias Hedlund.
Man kan däremot inte anklaga killarna i Jaerv för att vara konservativa när det kommer till deras musik. Den klassiska musiken blandas upp med inslag av jazz, pop och improvisationsdelar.
- Vi kryddar lite. Ursprungligen är folkmusiken bara fiol och det känns lite gjort, så det är roligare att arra upp den. Göra den till vår egen.
Deras egentolkning har bland annat gjort att de blev utvalda att spela på Europas största folkmusikfestival Celtic connections i Glasgow i Skottland. Där knöt de även kontakter i USA, och nu har de genomfört två turnéer
på den nordamerikanska östkusten.
- Där finns ju massor med svenskättlingar och de var verkligen intresserade av oss. I Boston fanns det till och med en hel del som spelade nyckelharpa.
- Vi hade också en spelning i New York och fick en extra vecka tack vare den där vulkanen på Island, men det finns ju värre ställen att bli strandad på (skratt).
När Jaerv kommer till Piteå och festspelen är det första gången som ett band. Tobias Hedlund har varit här två gånger tidigare då hans syster pluggade på musikhögskolan här. Utöver sin egen konsert ska killarna också vara förband åt Sofia Jannok.
- Det känns roligt, vi har lyssnat litegrann på hennes musik, men jag tror hon är större där uppe än i södra Sverige. Vi ska i alla fall försöka spela en del vokallåtar för att göra en övergång till hennes musik.
- Han hotade att stämma oss, så då bytte vi till Jaerv som är ett nonsensord bara, men det ser bra ut och känns skandinaviskt.
Även om folkmusiken inte är någon av de större subkulturerna i Sverige tycker Tobias Hedlund att det har kommit fram mycket bra musik, speciellt sedan de startade specialutbildningar på folkhögskolor runt om i landet.
- Och så har det blivit mycket mer korsbefruktningar mellan olika musikstilar. Det är roligt när musiken utvecklas och tar sig nya uttryck. Att bevara de gamla sångerna är riksspelmännens uppgift, där bakom kan vi leka fritt (skratt), säger Tobias Hedlund.