Ang Lee minns Woodstockfestivalen

När Woodstock-festivalen ägde rum 1969 var Ang Lee 15 år gammal och bodde i Taiwan.

Woodstockfestivalen blev kulmen på hippieeran på 60-talet.

Woodstockfestivalen blev kulmen på hippieeran på 60-talet.

Foto: AP

Cannes2009-08-27 06:00
- Det var inte meningen att vi skulle bli imponerade av det, men det bidrog till att förändra mig, säger regissören.
Utifrån hans tidigare filmer är det svårt att gissa sig till att Ang Lee är fascinerade av Woodstock. Men skenet bedrar när det gäller regissören bakom filmer som "Förnuft och känsla", "The ice storm", "Hulk" och "Brookback mountain".
På fredag har hans nya film "Taking Woodstock" Sverigepremiär.
- Jag hade gjort sex tragiska filmer i rad. Jag behövde verkligen göra någonting lätt. Det är ju inte meningen att mörka filmer ska göra en regissör deprimerad, men så fungerar det lite grann för mig, säger Ang Lee till TT Spektra.
Naivt och äkta
Ang Lee hörde till den stora barnkull som föddes efter andra världskriget. Från det isolerade Taiwans horisont såg han hur det i andra länder växte fram feminism, en gayrörelse och en antikrigsrörelse, förklarar han.
- Och så kom den här hippegrejen. Det var både någonting naivt och äkta.
För Ang Lee har detta resulterat i "Taking Woodstock". Det är en komedi som handlar inte så mycket om själva Woodstock-festivalen, utan mer om det politiska och kulturella spel som ledde fram till den, och om de unga män som bidrog till att för alltid förändra musikhistorien.
"Som semester"
Jämfört med dramerna var "Taking Woodstock" lätt att regissera, menar Ang Lee.
- Det var som semester. Alla lyssnade på mig. Det tuffa var att se till att de skådespelare och statister som var närmast kameran såg rätt ut och gjorde rätt.
- Vi hade problem med nakenbadarscenen, för numera finns det ju inte många i 20-årsåldern som har könshåret kvar.
Ang Lee filmade på plats och hyrde in lokala statister och äkta hippies.
- Vi höll ett två dagar långt träningsläger, ett sorts hippie-läger, där alla fick lära sig hur de skulle agera för att det skulle se rätt ut.
Inte konsertfilm
Filmen baseras på en självbiografisk bok av Elliot Tiber som var med och arrangerades festivalen, och Lee säger att det hela tiden var avsikten att göra en film efter den och att inte göra en konsertfilm.
- Konsertfilmen om Woodstock är redan gjord och ingen kan göra det bättre. Vi har återskapat några av scenerna från dokumentären, men vad vi skildrar är spelet bakom kulisserna.
Konserten äger rum flera kilometer bort. Därför finns inte musiken med annat än i bakgrunden.
Det märks att Ang Lee mått gott av att göra "Taking Woodstock". Han säger att arbetet med den gett honom nytt liv.
- Min förra film, "Lust, caution", tog musten ur mig. Men det var ändå "Crouching tiger, hidden dragon" som var tuffast att göra.
Han vet inte än vad som blir nästa film.
- Jag vet bara att det som alltid måste vara något som jag känner djupt för, någonting som jag vet att jag kommer att vara närmast besatt av under det närmaste året.
FAKTA Woodstockfestivalen
Woodstock music & art fair arrangerades mellan 15 och 18 augusti 1969, och anses både vara kulmen på 60-talets och hippieeran, samt en föregångare för moderna rockfestivaler, så som Roskildefestivalen och Hultsfredsfestivalen.
Festivalen arrangerades emellertid inte i Woodstock, utan i närliggande Bethel, New York. Festivalen tvingades flytta eftersom myndigheterna i Woodstock stoppade arrangemanget när de förstod hur många besökare som väntades dit.
Åtminstone 500 000 människor dök upp till festivalen och biljettsystemet havererade. Många släpptes därför in gratis.
Bland artisterna som spelade märks Joan Baez, Santana, Grateful Dead, Janis Joplin, Sly & Family Stone, The Who, Jefferson Airplane, Joe Cocker, The Band, Crosby Stills Nash & Young och Jimi Hendrix.
En dokumentärfilm om Woodstock hade biopremiär 1970 och två album från festivalen gavs också ut. I somras kom albumet "Woodstock 40" med remastrade låtar från festivalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!