Kläpptens friluftsteater i Boden byggdes förra sommaren inför urpremiären av ”Enbom”. Nu återvänder produktionsteamet och skådespelarna för att sätta upp spionoperan på nytt.
– Det är väldigt roligt att träffa alla igen, säger producenten och skådespelaren Rolf Degerlund.
– Det känns som att det inte gått någon tid alls sen förra årets föreställningar.
Utöver att ensemblen nu utökats med en kör har två nya skådespelare sällat sig till produktionen: Maria af Malmborg i rollen som Fingal Larssons fru Olga och Mikael Midbjer i rollen som Fingal Larsson.
– Det är otroligt roligt att vara med. Det är duktiga skådespelare, och ungdomarna är jätteduktiga, säger Maria af Malmborg.
De ungdomar som spelar med i pjäsen går på Björknässkolans musikgymnasium och det är samma elever som deltog förra året.
Tio föreställningar
Spionoperan är ett samarbete mellan Bodens kommun, Luleås kommun, Landstinget, Norrbottensteatern, Norrbottensmusikern och produktionsbolaget Prontoproductions. Under sommaren kommer man att göra tio föreställningar. Anledningen till att man väljer att sätta upp samma föreställning som förra året är en vision om kontinuitet.
– Många svenska friluftsteatrar kör samma föreställning varje sommar. Vår vision är att folk ska höra talas om föreställningen och vilja komma och se den. Vi vill ha en levande utomhusteater i Norrbotten, säger Rolf Degerlund.
Lars Magnus Larsson, som spelar ett antal olika roller i operan, säger att det är ett stort projekt.
– Det krävs många människor och mycket tid för att sätta upp en så här stor föreställning. Förra året var första gången. Nu vet vi att det här fungerar och att den togs emot väl av publiken, säger han.
Utspelar sig i Boden
Operan ”Enbom” bygger på det uppmärksammade rättsfallet under kalla kriget där Johan Fritiof Enbom dömdes till livstids fängelse för spionage 1952, tillsammans med flera påstådda kumpaner, bland annat för att ha röjt den så kallade ”Kalixlinjen” till Ryssland.
Rättsfallet visade sig sedan vara en skandal, då Enbom anses ha ljugit om hela historien, och sedan dess har klassats som mytoman. Fallet påminner i mångt och mycket om fallet Thomas Quick.
– Jag brukar säga att det här är en spionopera om en spion som inte var någon spion, skrattar Rolf Degerlund.
Skådespelaren Göran Forsmark, som spelar åklagaren, tycker det är roligt att operan spelas i Boden.
– Det är den största rättskandalen i Sverige, och det är roligt att operan spelas i Boden. Det är här mycket av historien utspelade sig.
Historien ses i pjäsen ur Fingal Larssons dotter Birgit Engströms ögon. Birgit Engström, som fortfarande lever, spelas av Mirja Burlin.
Librettot är skrivet av Tomas Bresky och Karsten Palmaer. Tomas Bresky, som har skrivit en bok kring fallet Enbom, säger att operaformen för föreställningen inte var vad han tänkt sig från början.
– Jag och Karsten Palmaer enades om att skriva en pjäs om Enbomfallet, men regissören Eva Gröndahl tyckte att vi skulle skriva en opera istället, och så blev det, säger Tomas Bresky.
Den meriterade skådespelaren och regissören Eva Gröndahl intar platsen som regissör även i årets föreställning.