Det är en konstpedagogisk satsning som pågår i Havremagasinet. Den går ut på att öppna ögonen för samtidskonsten. I går kom estetelever från Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna och folkhögskoleelever från Haparanda för att gnuggas av Janusz Byszewski och Maria Parcewska från Centre for Contemporary Art i Warszawa. Det är en institution som beskrivs som banbrytare inom konstpedagogiken.
– Det här är ett återseende. För tio år sedan var vi i Luleå och höll work shop. Vi har varit på andra platser i Sverige och Norrbotten, bland annat Arvidsjaur, säger Maria Parcewska.
Intressanta ord
Hon beskriver tisdagens workshop, hur eleverna i en del av den pågående utställningen fått skriva viktiga ord och lägga dem synliga. De ord som varje deltagare ser som viktig ska få deltagarens signatur. Så visar det sig att samma ord kan vara vikigt för olika människor.
– Det blev så många intressanta ord, inte bara de vanliga som man tror att människor ser som viktiga, säger Maria Parcewska.
Denna ordövning skedde under förmiddagen. På eftermiddagen fick deltagarna gå ner i Havremagasinets källare, i dunklet intill Hrafnhildur Arnadottirs håriga verk Nervescape bad Janusz Byszewski deltagarna säga vad de förknippar med hennes verk. Djungel, lava, troll, var några uttryck för vad de förknippade med konstverket.
– Alla era svar är bra. Det finns något dolt, mystiskt och hemligt i det vi ser, sade Janusz Byszewski.
Han beskrev det hemliga som något viktigt i en tid med storebror som ser allt. Vi måste få ha hemligheter som ingen annan vet något om. Vi behöver det för vårt oberoende.
Hemlig sten
Janusz Byszewski uppmanade så eleverna att ta var sin sten ur en svart låda, skriva en hemlighet på stenen, omsluta den med en tygbit, binda och sedan placera den någonstans i rummet.
– Vi ska inte dela hemligheten med någon. Sedan när vi är klara kan ni ta stenen med hemligheten med er hem.
Ville Rauhala från Sverigesfinska folkhögskolan i Haparanda skrev snabbt sin hemlighet på stenen, virade in den, band och fann ett hål i taket att stoppa in den i.
– Det här är intressant och helt annorlunda än det vi håller på med på Svefi. Där är det mera klassisk konst vi arbetar med, sade han.
De tre dagarnas work shop och seminarier handlar om vad samtidkonst är, vad den kan användas till och hur publiken kan utbildas i samtidskonst. I morgon, torsdag blir det samtal om konstläget i länet, om kulturjournalistiken, konstutbildningen och samarbeten inom konstområdet.