Fredskämpe på thaifestival
Vi skapas av vårt samhälle precis lika mycket som vi skapar vårt samhälle. Det sa författaren, fredskämpen och mottagaren av det alternativa nobelpriset, Sulak Sivaraksa, när han besökte Thaifestivalen i Arvidsjaur under helgen. Vi behöver medvetenhet och visdom samt ordentlig utbildning i moral för att kunna skapa en bättre värld, menade han.
Right Livelihood-pristagaren Sulak Sivaraksa gästade thaifestivalen i Arvidsjaur i helgen.
Foto:
Sulak Sivaraksa, 78 år, som 1995 fick Right Livelihood-priset, ett pris som även kallas Det alternativa Nobelpriset och delas ut "för enastående visioner och arbete för vår planet och dess invånare". I onsdags kom han till Arvidsjaur för att delta i Thaifestivalen, en inbjudan som han fått av sin vän Rudchada Lindmark, ordförande i IKiA, invandrarkvinnor i Arvidsjaur.
Engagemang för de fattiga
Sulak Sivaraksa upplevs som en varm och ödmjuk person. På grund av problem med halsen fick han hjälp att läsa upp sitt tal på svenska, men efter detta svarade han på frågor från publiken, men han ville inte svara på frågor som gällde hans egen person.
- Jag vill inte prata om mig själv, det känns inte bra att prata om sig själv, sa han med ett vänligt leende.
Hans vänner berättade att han kommer från en familj med hög rang i Thailand. Han är född och uppvuxen i Bangkok och har utbildat sig både i sitt hemland och i London. Därefter valde han att engagera sig för de fattiga och utsatta i Thailand, ett engagemang som har fortsatt under hela hans liv och utökats globalt. Sulak Sivaraksa har inte bara ett starkt engagemang för de mänskliga rättigheterna utan också för vår miljö. Han har blivit gripen av polisen i Thailand när han kämpade mot miljöförstöring av värdefull skog. Hans kamp för demokrati, social rättvisa och kulturell integritet har baserats på en buddhistisk grundsyn.
Vanföreställningar
I Arvidsjaur höll han en föreläsning om "Hållbar utveckling ur ett buddistiskt perspektiv".
Enligt Sulak Sivaraksa är läran från Buddha metoder och tankesätt som hjälper oss att vakna upp och inse hur verkligheten faktiskt är. Girighet, hat och lögn är de bakomliggande orsakerna till orättvisor och våld. Det gäller att omvandla dessa vanföreställningar till generositet, medkänsla och visdom för att kunna skapa en bättre värld. Vi skapas av vårt samhälle precis lika mycket som vi skapar vårt samhälle.
Enligt Sivarakasa tror många att buddismen är ett sätt att fly verkligheten. De använder meditation som en metod för att kunna arbeta hårdare och tjäna mera pengar men de missar helt buddismens innebörd och förändrande kraft.
Utbildning i moral
Sulak Sivaraksa avslutade med att poängtera vikten av att arbeta för social rättvisa och förändring i ett globalt perspektiv.
- I en ålder av globalisering, behöver vi mer engagemang och insatser samt fler användbara synsätt för att förstå de nutida förutsättningarna. Vi behöver också medvetenhet och visdom samt ordentlig utbildning i moral för att kunna ta ett större moraliskt ansvar.
Thaifestivalen i Arvidsjaur bjöd inte bara på ett flertal föreläsningar. De var dansuppvisning, modevisning av Thaisiden, Thaiboxning samt försäljning av thailändska produkter och hantverk. Under kvällen delade också Thailands kulturminister ut pris.
För de hungriga fanns det fantastiskt god thaimat att köpa.
Thaifestivalen blev ett uppskattat arrangemang som många hoppas ska bli årligen återkommande. Festivalen arrangerades av bland andra föreningen IKiA, invandrarkvinnor i Arvidsjaur, i samarbete med ABF och Kulturen.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!