Filmen Isdraken fick publiken att smälta

Var skulle världspremiären för Martin Högdahls debutlångfilm "Isdraken" ske om inte på Forumbiografen?PT var med på fredagens pressvisning före den officiella matinén. För Älvsbygrabben Hampus Andersson och de andra tre barnskådespelarna handlade det mest om ett kärt återseende.

Långfilmen "Isdraken" spelades in i Älvsbyn härom året.

Långfilmen "Isdraken" spelades in i Älvsbyn härom året.

Foto: Lena Lahti

ÄLVSBYN 2012-02-18 06:00

För ganska precis ett år sedan kom filmteamet med Martin Högdahl och producenten Peter Hiltunen i spetsen till Älvsbyns kommun för att spela in filmen Isdraken.

I fredags var det dags för premiärvisning på Forum med tre föreställningar på raken: Först en pressvisning dit också klass 4 A och B från Parkskolan var inbjudna, sedan en officiell matiné för alla mellanstadieklasser i Älvsbyns kommun och slutligen en kvällsföreställning för ett antal utvalda vuxna premiärgäster, däribland kommunalråd Bill Nilsson (S).

Han dök upp redan vid första visningen för att hälsa skådespelare och filmmakare välkomna.

- Jag såg inledningen. Det var så bra att jag hade svårt att slita mig fast jag hade andra arbetsuppgifter som väntade, sa Bill Nilsson på pressmötet vid Polar Hotell efteråt.

"En otrolig resa"
Martin Högdahl, för dagen iklädd Älvsbymössan han just fått i gåva, förklarade att han inte är samma människa i dag som innan Isdraken kom till:

- Filmen har inneburit en otrolig resa för mig personligen. Jag känner att jag nått målet, det vill säga att skapa en film om hur vi ser på varandra, hur vi behandlar våra barn och att människan alltid måste komma först, före byråkrati och formella beslut.

- Det budskapet vill jag föra ut i hela världen. Vi är på god väg att göra det efter det fantastiska mottagandet Isdraken fick på Berlinfestivalen, sa Martin Högdahl och passade på att tacka medregissören Håkan Bjerking för all hjälp.

Världen väntar
För producenten Peter Hiltunen och det Göteborgsbaserade produktionsbolaget har Isdraken inneburit premiärfilmning i Norrbotten.

- Mycket positivt! Vi har bara goda erfarenheter av Älvsbyn, fast det var för kallt att filma när vi kom hit och hann bli för varmt innan vi var klara, sa han och berättade att världen ligger öppen för den nya äventyrsfilmen:

- Montreal och Amsterdam är redan bokade och klara. Sedan ska vi vara med på den stora barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö och vi har även kontakter med Tel Aviv och Toronto.

Vänner på köpet
Huvudpersonen Miks mamma Anette Lundberg har varit med sonen under hela filminspelningen i Älvsbyn. På pressmötet satt hon och dottern Josefine Olsson tillsammans med bland andra Anna Öberg Andersson, mamma till Älvsbyns nya barnfilmstjärna Hampus Andersson.

- Philip gillar inte att vi bara ska vara här ett dygn under premiären. Jag har lovat honom att vi ska åka upp och hälsa på er antingen under påsklovet eller allra senast till sommarlovet, sa hon, ett besked som mottogs med glädje av
Älvsbyväninnan.

En positiv bieffekt av två månaders intensivt filmande, som resulterat i ett imponerande mästerverk.

FAKTA Isdraken

Äventyrsfilmen "Isdraken" är fritt baserad på Mikael Engströms August-nominerade ungdomsroman med samma namn. Manusförfattare är Petra Revenue.

Regissör är Martin Högdahl, som efter att bland annat regisserat novellfilmerna "Tillträde förbjudet" och "Uttagningen" nu debuterar i långfilmssammanhang.

Filmen är producerad av Peter Hiltunen på Illusion Film AB, i samproduktion med Per-Erik Svensson på Filmpool Nord AB, och med stöd av Svenska Filminstitutet och Nordisk Film och TV fond. Sveriges Television och ett flertal andra bolag är också samarbetspartners.

Isdraken handlar om hur storstadskillen Mik, elva år, som är livrädd för hundar och kan höra valars sång, blir uppryckt från livet i storstan och ivägskickad till sin bohemiska faster i en by i Norrland. Han hinner precis lära sig fiska gädda, få nya vänner och till och med bli kär för första gången innan han skickas vidare till en hundgalen fosterfamilj. Mik rymmer tillbaka till fastern. Till slut måste han och hans tre kompisar fly tillsammans på en flotte kallad Isdraken.

Huvudrollen Mik spelas av Philip Olsson, Södertälje, flickvännen Pi av Feline Andersson, Malmö, och grabbarna Oskar och Filip av Hampus Andersson, Älvsbyn, respektive William Nordberg, Luleå. I övriga roller ses Hans Alfredsson, Per Bolander, Sara Arnia, Jarl Lindblad med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!