Vi gillar olika, jag vet. Det finns till och med folk som kissade på sig av glädje när dokusåpakändisen Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet. Och, nej, det var inte bara dumskallarnas sammansvärjning som låg bakom valsegern. De välbärgade visste vad som väntade i form av skattesänkningar.

Donald Trump är lite av elefanten i porslinsfabriken och han avfärdar gärna media som ”fake news” samtidigt som han själv vanemässigt ljuger. När han blir påkommen med en lögn så avfärdar han det med en ny.

Underhållningsvärdet är förvisso stort, men det handlar trots allt om mannen som förfogar över en kärnvapenmakt som till och med får en flåbuse som Putin att likna en ligist med slangbella.

Det har ägnats en hel del tid åt att analysera Trumps psyke och även spekulerats huruvida han drabbats av begynnande demens.

Ett snurrigt exempel är när han talade till abortmotståndare för ett par veckor sedan. Trump har åtskilliga gånger deklarerat att han är motståndare till abort och för ett drygt år sedan ansåg han att kvinnor som gör abort ska straffas. Nå väl, där står karln och pratar uppenbarligen fritt utan manus. Ordagrant säger han följande:

”Right now, in a number of states, the laws allow a baby to be born from his or her mother’s womb in the ninth month. ‘It is wrong. It has to change.”

Mm, det blir liksom väldigt fel här och jag studerar uttrycken på de uppställda abortmotståndarna. De rör knappt en min, ser mest konstiga ut, men något måste de ju tänka om hans felsägning. Eller för resten, kanske inte tänka.

Eller, jo, i någons hjärna måste det ju ändå brinna alternativt gå en säkring. Hej, vänta nu mister president, det kan väl inte vara fel att födas i nionde månaden.

Kanske kände de sig som de döva som lyssnade på talen i samband med Nelson Mandelas begravning. Obama med flera höjdare gav Mandela sina hedersbetygelser samtidigt som teckenspråkstolken Thamsanqa Jantjie viftade med händer och fingrar. De döva förstod ingenting och förvirringen var total.

Det visade sig att herr Thamsanqa Jantjie inte direkt var någon hejare på teckenspråk. Skandal och i efterhand skyllde tolken på att han var schizofren.

Kanske det, jag har ingen aning, men visst funderar jag ibland på vilka psykiska åkommor Donald Trump är drabbad av. Den psykiska statusen på Amerikas president är trots allt betydligt viktigare och mer oroande än om en sydafrikansk teckenspråkstolk har tappat förståndet.