Mellan fester och firande när det vankas jul och ett nytt år kan det vara skönt att luta sig tillbaka med en god bok. I år har jag sparat en riktig godbit för detta tillfälle. Jag har tidigare läst Mattias Göranssons välskrivna långa reportage om rysskräck, fejkade u-båtar och den svenska trollfabriken i tidningen Filter, men nu väntar boken ”Björnen kommer!”

Jag vill nog hävda att rysskräcken är inrotad i den svenska folksjälen, men när Mattias Göransson dissekerar allt elände i form av ubåtar, raketer, drönare, grodmän, spioner och tavelförsäljare som tillskrivits ryssarna sedan 1946 så blir det uppenbart att en stor del av landets reportrar (särskilt de opinionsbildande) inte ägnat sig åt journalistik utan åt hysteri, alarmism och propaganda. Skämskudden för de inblandade är sorgligt stor.

Jag läser varje kapitel med omsorg och har en del kvar, men ju mer jag läser ju mer avtecknar sig ett mönster där militärer och politiker med hemlig agenda ljuger, tycker och tror så att sensationen, dumheten och lögnen kan växa sig starkare. Ett mönster som Mattias Göransson lustfyllt och metodiskt klär av. Det är solkigt och faktiskt lite dystert.

Det enda som återstår för de som står där avklädda är väl att beskylla Göransson och sådana som jag för att vara ”Putinkramare”. Du vet hur det kan bli när argumenten tryter. Men även den mest infekterade av rysskräck bör få sig en tankeställare. Därmed inte sagt att Putins Ryssland eller för den delen det gamla Sovjet är något att slå på trummorna för.

Att kolla film och serier är annars en slapp och skön syssla om mellandagarna är lediga. Av en tillfällighet noterar jag att Svt Play lagt ut Ken Burns serie i tio delar om Vietnamkriget. Ett orättfärdigt och vansinnigt krig som sitter som en skampåle i det amerikanska hjärtat.

Förutom att berätta om det vansinniga kriget så redovisar Ken Burns hur politiker och militärer blåljög och lyfter fram krigets inbyggda ondska i sin mest nakna form. Det hemliga Phoenixprojektet sticker ut, men det är så mycket mer elände.

Serien ligger kvar på Svt Play till början av mars. Se den och, just det, glöm inte läsa Mattias Göranssons spännande och välskrivna ”Björnen kommer!”.

Nu återstår bara att riva av trettondagshelgen med lite lagom buller och bång. Sedan väntar bara vardag ända fram till påsk.