KRÖNIKA Sverige brinner och på vissa nätforum får vi veta varför. Nej, det är inte torkan, så klart inte, det är invandrarnas fel. Det vet väl alla hur "dom där" är. Här är hatarna och dumskallarna eniga där de sitter vid sina tangentbord och spyr upp sina oanständigheter och lögner.

När någon på ett annat forum föreslog att asylsökande på något sätt kanske kunde assistera den hårt ansträngda räddningspersonalen så exploderade kommentarsfältet av hat, hån och dumhet på ett närmast overkligt sätt.

Men det är verklighet. Det är Sverige sommaren 2018. Och det är svårt att förstå. Det är svårt att förstå att det finns människor som orkar uppbåda så mycket kraft för att torgföra sitt torftiga själsliv och sin fullkomliga avsaknad av empati. All denna småaktiga bitterhet, allt detta oförsonliga hat, alla dessa grundlösa lögner och påhittade fakta.

Jag vet inte vad som driver dessa människor, men jag vet att det inte är något gott. Men låt oss inte överdriva deras betydelse. Låt oss istället göra allt för att bekämpa dem och deras närmast sjukliga beteende. Stå upp och säg emot varje gång i varje stund.

Ja, Sverige brinner och jag citerar någon som lite elakt skrev ”Till alla SD:are som flyr skogsbränderna. Stanna kvar, så hjälper vi er på plats istället”.

SD pratar gärna och ofta om svensk kultur, men det är inte så lätt att förstå vad de menar. Läser och skrattar ofta åt prästen och satirtecknaren Kent Wisti. Som den här!

”Men vad menar ni egentligen med svensk kultur och svenska värderingar?”

”Jo, men som i Ungern, du vet.”

Ja, många SD:are drömmer våta drömmar om Ungern. Ett land där nedmonteringen av demokratin är i full gång och för några veckor sedan sa Orban rent ut att han vill avskaffa demokratin till förmån för en ”icke-liberal stat”. Hans parti har sedan tidigare ändrat grundlagen, inskränkt mediefriheten och ökat den politiska kontrollen över rättsväsendet.

Inskränkt mediefrihet passar med säkerhet den nationella rörelsen. Ledande SD:are har tidigare gjort klart att de vill förändra demokratins och frihetens villkor i Sverige. Deras trollsvans vill gå längre än så.

Faktaresistensen är påtaglig och de kan luta sig mot den patologiska lögnaren Trump som inte heller gillar media och gjort fake news till en konstform.

Washington Posts faktakontroll visar att 7 av 10 av Trumps uttalanden under presidentvalskampanjen var felaktiga. Elva procent var mestadels sanna och bara fyra procent korrekta.

Alla som gillar Sverige får jobba hårt i höst för att stoppa mörkerkrafterna.