Tänk om alla män skulle tappa hälften av sina hjärnceller? Troligen skulle det märkas på ett eller annat sätt. Särskilt utsatta skulle män som har gjort till sin livsuppgift att bete sig som idioter vara. Bara lallande fån skulle återstå.

Och spriten, den dödar ju miljoner hjärnceller och dagen efter ligger vi där och undrar "va' fan". Men då är det försent. Bara att gå vidare och försöka se smart ut. Och det är svårt, jag har försökt.

Men egentligen är det mer intressant att fundera över hur smarta vi är när vi är fulla. Inte särskilt, törs jag hävda av egen erfarenhet. Eller när du är elefanten i rummet, det vill säga den enda som är nykter, och tvingas lyssna på fulla människor som ska betyga dig sin kärlek alternativt säga dig ett sanningen ord. Det är inte kul.

Hörde om en polispatrull i Piteå som stoppade en uppenbart överförfriskad man. Den ena konstapeln frågade efter namn.

"Nisse" svarade den uppenbart berusade.

"Ja, men vad är ditt fulla namn" undrade konstapeln irriterat.

"Nische!"

Nej, hjärncellerna ska vi vara rädda om, men tro inte på myten om att vi bara använder tio procent av hjärnan. Underförstått att vi har en uppsjö av hjärnceller som bara väntar på att bli befriade och spränga alla tänkbara ramar för intelligens.

Med andra ord, tappa inte huvudet. Var rädd om de hjärnceller som fortfarande kopplar som de ska.

Men sädesceller! Spermier! Vad händer när de sinar?

Visste du att antalet spermier hos europeiska män har halverats på 40 år? Så väl antalet som kvaliteten försämras för varje generation. Forskningen bygger på 185 studier från hela världen.

Oroande? Det kan tycka, men en normal utlösning innehåller trots allt mellan 40 miljoner och 250 miljoner spermier. Under 40 miljoner, ja, då har du nedsatt fertilitet och fortsätter nedgången så blir det nog problem på vissa håll i världen. Särskilt för männen i Nordamerika, Europa, Australien och Nya Zeeland där spermiekoncentrationen sjunkit med 52,4 procent mellan åren 1973 och 2011.

Oroande, som sagt. Särskilt bland män som förespråkar vit makt. Män i Sydamerika, Asien och Afrika tycks nämligen vara mer förskonade.

Så vad beror det på? Forskarna vet redan att kemikalier, bekämpningsmedel och andra hormonstörande ämnen som finns i plaster i vart fall delvis är orsaken.

Brist på hjärnceller och sädesceller går nog inte på ett ut, för om vi på sikt blir barnlösa så spelar det nog ingen större roll om vi är dumma i huvudet.