Jag ser dem överallt när jag kikar i Ansiktsboken. Semesterfirarna! De lediga som slår dank och låter förstå att det är livet.

De lägger upp sina bilder på grillkvällar och bättre middagar, kyliga kvällsdopp i viken och värmande sittningar i badtunnan med biran på flytande brickor. Sprakande solnedgångar och spegelblanka fjärdar, söta små barn med glass runt hela munnen och titta där, farbror Sixten som fått en grogg i näven. För dricks det gör det och dryckesbilder med allt från Skogsstjärnan till dyr Champagne i glasen är återkommande.

Och är inte semesterfirarna hemmavid så är de i stugan eller tar husbilen eller båten på väg mot okända mål. För att inte tala om de som sitter på stränder under parasoll i fjärran länder och berättar att, puh, nu är det 34 grader i skuggan.

En del cyklar rena Giro d'Italia och får se berg och djupa dalar mellan stoppen på tavernor och uteserveringar. Andra lever på torrfoder när de vandrar i naturen och kanske bestiger Kebne.

Några använder inte semestern för rast vila, utan tar på arbetshandskarna och ger sig i kast med hemmaprojekt som kostar så väl tid som pengar och svett.

Gemensamt för de som varit kvar här i norr är det tämligen ostadiga och halvknackiga sommarvädret. Snart ska de kliva in i grottekvarnen och ekorrhjulet igen.

Så, låter jag avundsjuk och missunnsam? Inte alls, inte alls, idag gör jag min sista arbetsdag på ett tag. Nu ska det grillas och drickas gott. Bad, fjällvandring, fiske, resor och slappa jag-gör-ingenting-dagar står på programmet. Samt ett sånt där hemmaprojekt som förmodligen skjuts upp till hösten. Frågan är bara hur jag ska hinna med allt. Och ha råd!

Min absoluta känsla är dock att det verkliga högsommarvädret väntar på att slå ut i full blom och vagga min själ som i den där hammocken.

Jaha, men om allt regnar bort då? Orka bry sig, vi byggde inglasning ifjol och är det något jag inte ångrar så är det den investeringen. Blir det för kyligt sätter jag på gasolvärmaren. Där kan jag ligga och bara ta det jävligt lugnt under det trivsamma smattret mot plåttaket.

Sista arbetsdagen. Jag sätter på glajjorna och går ut i solen. Unnar mig något gott och häller upp en kall. Det är semester nu. Ledig! Jag borde tatuera in det i pannan eller också nöjer jag mig med att berätta om och bildsätta min ledighet på Ansiktsboken. Så att jag vet att allt är på riktigt.