På onsdag är det röd dag, Sveriges nationaldag, och den som vill kan givetvis fira med så väl flagga som sång av ”Du gamla, du fria”. Eller är så grundläggande rättigheter hotade eller rent av förbjudna?

Nej, så klart inte. Inte ens de mest huvudlösa tror det.

Däremot sprids falska uppgifter om att nationalsången inte får sjungas i skolorna, exempelvis vid skolavslutning. Lögnerna är inte nya. Viralgranskaren har visat att det falska budskapet spreds i sociala medier redan den 3 maj 2010 och nu är det alltså på tapeten igen. Så här står det med stora bokstäver.

”UPPMANAR ALLA ATT 6:JUNI PÅ NATIONALDAGEN KL.12.00 GÅ UT Å SJUNG VÅR NATIONALSÅNG PÅ GATOR&TORG I PROTEST MOT ATT DEN EJ FÅR SJUNGAS I SKOLORNA. FATTA,VÅR NATIONALSÅNG ÄR INTE RASISTISK. ÄR DU EN MES ELLER VÅGAR DU KOPIERA DETTA OCH VARA MED OCH KÄMPA?? KOPIERA OCH KLISTRA IN NI SOM VÅGAR!!!”

Viralgranskaren har undersökt och kan bevisa att det inte finns något förbud. Däremot kan enskilda skolor ha lokala regler.

Det är heller inte förbjudet att sjunga ”Den blomstertid nu kommer” på skolavslutningen. En psalm, ja, men i högre grad en kulturtradition under denna högtid. Ungefär som ”Idas visa” har blivit med åren.

Inte heller är det förbjudet att fira avslutningen i kyrkan. Detta trots att den svenska skolan ska vara befriad från religiösa inslag i utbildningen. Även i detta fall är det upp till varje enskild skola eller kommun att bestämma var firandet ska ske.

Viralgranskaren skriver att inte heller Skolverket har några problem med skolavslutning i kyrkan ”om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron”.

När lögnerna sprids så har det ofta som syfte att svartmåla och skylla på invandrare från andra kulturer. Det enda sanna med det är möjligen att idag har Sverige ingen enhetlig religion. De flesta svenskar är inte religiösa och många tror inte ens på några gudar.

Vi torde alltså vara rätt många som inte vill att våra barn utsätts för religiös indoktrinering på skoltid. Men därifrån till att fira examen i en kyrka och sjunga ”Den blomstertid nu kommer” är steget långt.

Det finns heller ingen anledning att kritisera den som vill sjunga nationalsången för full hals och ivrigt vifta med den blågula flaggan den 6 juni. Eller om så är på examen.

Däremot har jag problem med rasistiska och nationalistiska grupper som har helt andra syften och mål med sina klagovisar. Och tro inte på deras lögner om förbud.