Festivalsommaren är i full gång och med det kommer tyvärr rapporter om män som gör sig skyldiga till allt från våldtäkt till ofredande. Det är trist och på alla sätt bedrövligt att kvinnor inte ska kunna känna sig trygga i det offentliga rummet.

Så det är givetvis bra att människor reagerar med ilska och avståndstagande. Som man är kanske ansvaret än större att reagera. Således är det utmärkt att statsminister Stefan Löfven och moderatledaren Anna Kinberg Batra med flera markerar mot förövarna.

Samtidigt, under den pågående Almedalsveckan när politiker och andra med makt samlas i Visby, så finns polisens prostitutionsgrupp på plats för att om möjligt sätta stopp för den sexhandel som enligt uppgift pågår. Specifikt under denna vecka!

Polisen är alltså särskilt inriktad på denna politikervecka. Bra så, men har du hört en enda politiker uttala sig? Ingen Stefan Löfven som pratar om ”ynkliga män”, ingen Kinberg Batra som ”blir förbannad”. Tuffa ord om Bråvalla, tystnad om Almedalen.

Apropå politiker så läser jag om före detta ministrar från den borgerliga regeringen som trots höga löner plockar ut pension.

60-årige Eskil Erlandsson (C) uppger att han kommer att tjäna 940 000 kronor i år, men plockar också ut 19 561 kronor i månaden i pension.

Beatrice Ask (M), 61, uppger att hon kommer att tjäna 957 920 kronor 2017, men får 20 086 kronor i månaden i pension.

Den som mest sticker i ögonen är moderaten Lena Adelsohn Liljeroth, 62. Hon tjänar "bara" 236 000 i år och får därför hela 53 881 kronor i månaden i pension.

Varför sticker hon värst i ögonen? Som kulturminister såg hon till att utan minsta tvekan ta bort den modesta inkomstgarantin för konstnärer. Hon menade att det är bättre att de arbetar än lever på bidrag, men att leva som hon lär verkar vara en annan sak.

Vi pratar om borgerliga ministrar som mantrade ”det ska löna sig att arbeta” och som hatade ”bidrag”. Politikerförmånen kallas förvisso för pension eller inkomstgaranti, men det kan lika gärna betecknas som, usch och fy, bidrag.

Men regler är väl regler? Ja, men det krävs en aktiv handling. De måste ansöka om pension av statens tjänstepensionsverk (SPV).

Här kan tilläggas att det inte bara är före detta borgerliga ministrar som lever på det för politiker så fördelaktiga systemet.