Minns du sommaren för tre år sedan? Mitt minne kan svika, men jag vill minnas att det var varmt och stabilt väder i runt fem veckor i sträck. Fiskeresan till fjälls i början av augusti liknade mer en badsemester vid Medelhavet. När vi kom till Tjärnberg vid 17-tiden var det 25 grader. Varmt!

Helikopterpiloten log brett och frågade om vi hade badkläderna med oss och vi bara, inte där uppe väl? Ja, där uppe. Noll vind och tryckande kvalmig hetta. Ett åskväder modell större öppnade alla kranar, men värmen stannade kvar. Ni som var i Piteå kanske minns skyfallet som nära nog dränkte all synd och hade bara Noa haft båten i ordning så hade den nog fått flyt.

Inomhus var det så varmt att vi bäddade på balkongen ett par nätter. En underbar känsla, men i år är det inte mycket att yvas över när det gäller vädret. Detta sagt av en väderkänslig gammal gubbe som hela tiden är på jakt efter bättre väder.

Minns en sommar när barnen var små. Vi hade förbokat och betalat för en vistelse i Skara sommarland. Det var svinkallt när vi kom fram på kvällen och dagen efter föll regnet tungt och kallt. Men vi bet ihop och badade tills läpparna blev blåa.

Efter tre dagars regn fick vi nog och sammanbitet styrde jag bilen österut. Det talades om sol i Oskarshamn och det visade sig stämma. Resten av familjesemestern fylldes av värme och sol vart vi än styrde kosan.

Men i år, jag vet inte, är det sämsta sommaren i mannaminne eller är bara minnet kort? Dåligt är det i alla fall. Första semesterveckan i förra veckan och termometern visade ett par dagar under tio grader. Tack och lov för inglasningen. Böcker, korsord och en kreativ dotter som byggde en lägenhetsmodell i liten skala med syfte att delta i en tävling. Vin och god mat som tröst.

Fast det vore synd att klaga på vädret de senaste dagarna. Å andra sidan läser jag med stigande olust om kommande regnväder och lägre temperaturer. I år har jag inte heller någon höstresa utomlands att se fram mot.

Förhoppningsvis får alla Pdol-besökare hyfsat väder så att det kanske går att njuta av folkliv och en kall på valfri uteservering. Själv ger jag aldrig upp förhoppningen om en sen värmebölja.