KRÖNIKA Snön har fallit osedvanligt mycket hittills i år och märkligt nog gör det en vinterhatare som jag på gott humör. Jag skottar och svettas och när stockholmarna kommer på besök känner jag mig väldigt nöjd när de andäktigt betraktar snöhögarna. Riktig vinter, vänner, det är inte alla förunnat. Det tråkiga är att den är så lååång.

Skrev om Mattias Göranssons eminenta reportagebok ”Björnen kommer!” i förra krönikan. Göransson dissekerar hysterin, lögnerna, tyckandet och trosvissheten när det gäller u-båtar i svenska vatten. Ja, han tar sats redan 1946 när militärer och vanligt folk febrigt och panikartat yrade om ryska raketer som kom farande från alla håll. Nej, det var inga raketer, men likheten med hysterin kring u-båtar är påfallande.

Göransson är metodisk när han klär av kejsaren kläderna och källhänvisningarna många. I en bisats lade jag till ”Det enda som återstår för de som står där avklädda är väl att beskylla Göransson och sådana som jag för att vara Putinkramare”.

Som ett brev på posten, hm, skrev en som kallade sig ”Skogstokig” eller något liknande att ”Carlsson får väl betecknas som en djupt ideologiskt troende Stalinist”. Alltid lika roligt när foliehattarna tar i.

Samtidigt noterar jag missuppfattningen. Flera som har åsikter om krönikan (jag misstänker starkt att ingen av dem läst boken) verkar tro att det handlar om att förneka rysk underrättelseverksamhet. Det gör det inte. Sovjet/Ryssland har precis som i princip alla andra nationer systematiskt ägnat sig åt spioneri mot främmande makt. Det är varken nytt eller konstigt och närmast en självklarhet.

Men, som sagt, ”Björnen kommer!” kan om inte annat klargöra och öppna ögonen för den som till vardags brukar svälja allt vad propaganda heter. I vart fall om den är västlig och riktad mot öst. Oj, nu var det Stalin som talade, haha, men det är samma sak med propaganda; i princip alla länder sysslar med det.

Mattias Göransson har gått hårt fram mot DN:s u-båtshysteriska och spektakulära artiklar, men kritiken har kommit från annat håll också. Mathias Mossberg, före detta ambassadör, huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning samt författare till boken I Mörka Vatten (2009), har anklagat DN för att egentligen försöker underbygga en argumentering för ett svenskt Nato-medlemskap. Kampanjjournalistik med andra ord och då blundar man gärna för allt som talar emot.

DN:s dilemma är att de står sig slätt mot Mattias Göranssons omfattande kartläggning. Läs "Björnen kommer!" och bilda dig din egen uppfattning.