”Jag fick ett hjärnsläpp” sa han som stoppade in foten för att sparka loss snö i en snöslunga som var igång. Eller jag vet egentligen inte vad han sa, men jag vet att hans fot aldrig blir den samma igen.

Nu tror jag inte att Martin Strid har problem med foten, men så här i efterhand (efter de hårresande och rasistiska funderingar som han gav utlopp för när Sverigedemokraterna hade landsdagar i helgen) så skyller han på ”hjärnsläpp”.

”Muslimer är inte fullt ut människor” var budskapet som gick rakt ut i direktsänd tv. Att det handlar om rå rasism behöver vi inte ens diskutera, men det intressanta är kanske att inte en enda SD:are reagerade förrän media började ställa jobbiga frågor. Jimmie Åkesson skrädde inte orden, det var typ det värsta han hört.

Ja, det var grovt, men ”det värsta”? Kanske har Åkesson varit både blind och döv de senaste åren när han partikamrater fått, eh, hjärnsläpp.

Hjärnsläpp, ja, vad ska en säga om den gamle murveln Staffan Heimersson som skriver måndagskrönikor i Aftonbladet. Eller skrev, han är avpolletterad nu.

Heimersson må vara 82 år, men han lyckas på ett närmast häpnadsväckande sätt förminska kvinnors upplevelser. Först i krönikan och sedan i en efterföljande intervju i Resumé.

#Metoo jämför han med 1600-talets häxjakt och Stalins utrensningar. Övergrepp och sexism kallar han pojkars drullighet. Heimersson lovar också att "Två generationer unga människor kommer i en framtid att klandra oss för att de förlorat chansen till sexualitetens glädje".

Jag måste säga att Heimersson i princip har missförstått allt. Men, ett litet men, det finns alltid en risk att kampanjer, hur vällovliga de än är, går överstyr. Det är inte fallet än, om än många liksom jag tycker att det är beklagligt att enskilda män (och kvinnor) "hängs på torget" utan minsta möjlighet att försvara sig.

Det viktiga är annars fortsättningen. Vad kan vi göra åt de strukturella orättvisorna, de otrygga anställningsformerna och att vi män i alla tider kunnat bete oss svinaktigt utan att något sker.

Med säkerhet blir det svårare för chefer att blunda för övergrepp och sexism. När det gäller män (och kvinnor) som utnyttjar sin makt så visar #Metoo att vem som helst kan falla. Det kommer helt enkelt inte att tolereras på samma sätt som hittills.

Samtidigt kan jag lugna Heimersson. De kommande generationerna kommer inte att berövas "sexualitetens glädje". Däremot kommer det att krävas samtycke.