Journalister! Ja, fy fan, nu har ”dom” avslöjat att riksdagsledamöter låter skattebetalarna stå för deras privata resor och hotellboende. Nog är det lite magstarkt som dessa grävande murvlar håller på.

Jag raljerar så klart, men som alla vet finns det krafter som gärna och ofta angriper journalister. Globalt har du en amerikansk president som aldrig försitter ett tillfälle och hemmavid är det SD med svans och ännu extremare högerkrafter som försöker misskreditera journalistiken.

Gammelmedia utmålas som något förlegat och det finns SD-toppar som lovat att ta itu med den fria pressen. Journalistik ska förstås inte stå fri från kritik och ibland blir det fel. All journalistik är heller inte relevant eller avslöjande.

Men, och det är ett viktigt men, vilka skulle annars gång på gång avslöja missförhållanden, mygel och fusk i samhället?

Aha, du blev tyst. Eller kanske inbillar du dig att de högerextrema sajterna gör jobbet? Nej, jag tänkte väl det.

Politiker, ja, att de aldrig lär sig. Vi pratar om människor med höga inkomster och gott om förmåner. Nu är det valrörelse och Aftonbladet har inlett en granskning av riksdagens ledamöter. Tre är redan avslöjade, var av två har tvingats avgå, och troligen kommer det mer.

Kristdemokraten Penilla Gunther tvingas bort av sin egen partiledning efter sitt trixande med hyrbilar. Hon har tyckt att vi skattebetalare ska betala för hennes privata resor. Det kan bli polissak av det.

Däremot räddas kristdemokraten Caroline Szyber, som uppenbarligen tyckt att vi skattebetalare ska betala för hennes familjs hotellkostnader i Rom och Venedig.

Mest illa är det för moderaten Michael Svensson, som flera gånger skickat påhittade fakturor för resor i Sverige samtidigt som han befunnit sig utomlands. Misstag? Knappast, snarare bedrägeri och åklagarna har inlett en förundersökning. Och Svensson har avgått.

Nu råkar det vara tre borgerliga riksdagsledamöter, men fifflande är inte partipolitiskt. Genom åren har alla partier haft problem med enskilda ledamöter som inte riktigt sett skillnaden på mitt och ditt. Att skylla på misstag och slarv håller nästan aldrig. Visst, det är mänskligt att fela, men jag är säker på att du som läser det här vet om du gör fel. Och om du ändå trixar på ditt jobb och åker fast är det högst troligt att du får sparken. Men moderaten Michael Svensson kan nog räkna med runt 1,5 miljon i avgångsvederlag.

Är det här en viktig fråga i valrörelsen? Egentligen inte. Vi står inför ett ödesval där de demokratiska krafterna ska stå upp mot mörkerkrafterna som vill förändra Sverige. Ett av deras mål är just att inskränka den fria pressen.