Mörka november är avklarad och vi går mot ljusare tider. Ja, jag vet, vintersolståndet infaller först den 21 december, men jag tänker på julpyntet. I år tjuvade vi och satte upp stjärnorna en vecka före första advent. Genast blev tillvaron lite lättare att omfamna.

Det är alltid viss risk att bryta mot oskrivna regler och om det inte vore för alla ”vän av ordningen” där ute så skulle jag kunna tänka mig att ha uppe stjärnorna under hela den mörka årstiden. Men vem vill ha rigida regelryttare efter sig och utsättas för offentlig prygling på torget.

Förr var jag lite så när jag förfasade mig över semlor i oktober och kräftor före premiären. ”Är ingenting heligt i det här landet” kunde jag utbrista, nej, jag skojar. Numera är jag mer som i Uggla-sången, den där som går ”Dom säger jag skiter i allt, men det skiter jag i”.

Och utegranen är på plats. Om jag stulit den? Nja, det vill jag inte direkt påstå eller erkänna.

Apropå granar så läste jag kommentarerna när storgranen på Rådhustorget hamnade på Facebook. Det var särskilt en kommentar som fastnade och jag är tämligen övertygad om att den mannen inte kommer att användas när Piteå kommun marknadsför sig med ”Det är hit man kommer när man kommer hem”.

Han skrev; ”Snygg gran i min forna hemkommun som jag lämnade som ung och har ALDRIG ångrat mig och kommer garanterat ALDRIG tillbaka”. Man kan möjligen ana något slags trauma här.

Jag tänkte på de där vän-av-ordningen-män (det är nästan alltid äldre män) som ofta har fått för sig att dom säger som det är. Att de är ett slags språkrör för det som vanligt folk tycker, men inte vågar säga.

Mmm, men det kan ju också vara så att det är precis tvärtom. Nämligen män (och kvinnor) som säger det som ingen annan vid sina sinnens fulla bruk överhuvudtaget skulle säga. Ja, du har gissat rätt, jag ger inte mycket för den här typen av ”sanningssägare”.

Ibland hamnar man i diskussioner som bara känns jobbiga och saknar nödutgångar. Någon på krogen vill berätta hur det egentligen ligger till och vad du än säger studsar det tillbaka. Det blir meningslöst att ta diskussionen eftersom fakta eller motargument vanligtvis är totalt ointressant.

Möjligen är vi inte tillräckligt berusade för att ha det där samtalet. Eller kanske tvärtom.