Pompösa och tråkiga, sa en vän och visst kan gamla konceptalbum kännas så, ja, till och med lite daterade. Men nu pratar jag om bandet Pink Floyd som var mästerliga på att bygga musik där både himmelskt vackra melodier och konstiga inspelade ljud får plats.

Pink Floyd upphörde som band redan 1985, men den kreativa och politiskt medvetna förgrundsfiguren Roger Waters, som fyller 75 år om ett par veckor, turnerar än och på lördag spelar han på Friends i Stockholm. Lyckligt nog är jag en i publiken. Det kommer att bli fantastiskt, men jag har noterat att han inte verkar spela "Shine on you crazy diamond" under den pågående turnén Us + Them Tour. Detta briljanta flerdelade musikstycke som inleds med raderna:

"Remember when you were young, you shone like the sun./Shine on you crazy diamond./Now there's a look in your eyes, like black holes in the sky."

Ni som kan er Pink Floyd vet att det är en hälsning och hyllning till en av bandet grundare, Syd Barrett, som redan i slutet av 60-talet drabbades av psykisk sjukdom som kan ha berott på ett flitigt intag av den psykedeliska drogen LSD. Han försvann således tidigt från bandet och in i tystnaden.

Trots denna vetskap kan nog texten sägas vara allmängiltig enär många nog kände eller känner någon som drabbats av mentala problem och/eller försvunnit in i dimman.

Syd Barrett ersattes av David Gilmour. En gitarrist med många förespråkare och nog hade det varit kul om också han stod på scenen på lördag.

Nå, Roger Waters klev tidigt fram som Pink Floyds förgrundsfigur. Han är medkompositör till de flesta låtarna och har skrivit nästan alla texter.

På lördag kommer som det verkar många av låtarna att vara hämtade från Pink Floyds centrala album på 70-talet, men även en del från senaste soloplattan "Is this the life we really want" som för övrigt inleds med Donald Trumps röst.

Ingen "Shine on you crazy diamond", men förhoppningsvis spelar Waters den smärtsamt vackra "Wish you were here". Också en hyllning till Syd Barrett, ja, du ser, men jag och många andra har nog en mer personlig tolkning när vi lyssnar.

Jag vet inte hur många gånger, men det är många, som jag slumrat in till den i mörkret i fiskestugan. På lördag får jag äntligen veta om den träffar lika hårt på Friends.