KRÖNIKA Jag har länge svurit över min gamla Iphones saggiga batteridrift och saktfärdiga funktioner. Dessutom tål den inte minsta lilla kyla. En usel skittelefon. Tacka vet jag Nokia 3310, finnnarna kan i alla göra ordentliga batterier.

För en tid sedan tog jag del av märkliga rykten om att Apple med flit sänkte prestandan på sina äldre modeller som ett knep för att få kunderna att köpa de senaste versionerna.

Nej, Tobbe, varnade mitt överjag, det där är bara konspirationsteorier i stil med så kallade chemtrails från flygplan. Men i december medgav faktiskt Apple att de gör sina äldre telefonmodeller långsammare. Nå ja, de erkände inte att de gjorde det för att få kunder att köpa nya telefoner. Orsaken uppgavs vara företagets lösning för att motverka att enheter stängs av vid intensiv användning, något som har varit ett problem hos flera modeller.

Teknikhemsidan The Verge var föga imponerad och ansåg att Apple istället hade kunnat lösa problemet genom att använda ett större batteri eller göra det enklare att byta batteriet. The Verge menade att det är oacceptabelt att en produkt som kostar flera tusen inte klarar att fungera på topp efter bara ett års användning.

Oacceptabelt! Absolut och på gränsen till lurendrejeri. Tänk om du köpte en dyr dammsugare som efter ett år inte orkade suga damm längre. Eller en bil! Oj, nu går det bara att köra 50 med din årsgamla bil eftersom batteriet laggar. Och att byta det är skitsvårt och dyrt. Nej, du hör ju själv, den bilmodellen skulle snabbt tappa marknadsandelar.

Med mobiler verkar det vara en annan sak.

Apple lovar att kompensera drabbade kunder genom rabatterat pris för byte av batteri, så att mobilen kan blomma ut till sin fulla potential. Runt 300 spänn ska det kosta och det gäller i hela världen, men bara under 2018 och endast för Iphone 6 och senare.

Inte min Iphone 4 alltså! Jag borde fan stämma dom. Om jag är rätt underrättad så är det på gång stämningar i USA och där finns det ju skadestånd i mångmiljonklassen att casha in om det vill sig. Fast en ensam Pitebo verses Apple känns som en ytterst riskabel åtgärd. Kanske bättre att göra som alla andra och köpa en nyare modell så att den här köp-och-släng-karusellen som vi alla mer eller mindre är en del av fortsätter att snurra.