Samhällselev talar ut

TOVE JONSSON2012-04-20 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"I can’t believe it, it’s so amazing." Det lilla musikstycket gick jag och nynnade på härom dagen då tanken slog mig att det är mindre än två månader, två jäkla månader kvar tills mitt första år på backa är finito. Den 7 juni tar jag och flera hundra längtande ungdomar examen. Jag blir varm i kroppen då jag tänker på det, och hur härligt det kommer bli med sommar lov.

Men innan sommarlov är det hårt jobb i skolan som gäller, och som samhällselev tror väl de flesta att man är mer eller mindre är utbränd vid det här laget, men nej, icke det, i alla fall inte jag. Min första tanke när jag ansökte om att få börja på samhällsprogrammet var som dem flesta, shit, vad ger jag mig in på? Hejdå tv-tittande, sena facebook timmar, ja so long kära fritid var några utav dem sakerna som snurrade runt i skallen på mig dagar innan jag skulle börja gymnasiet, och till viss del, ja, dessa saker begränsades, men långt ifrån så mycket som jag från början trodde de skulle.

Samhällsprogrammet, om man jämför med andra gymnasielinjer är lite "jobbigare", men ändå inte så "jobbig" som alla framställer den att vara. Självklart, vissa perioder kan det verkligen bokstavligt talat hagla in prov, rapporter, läxförhör, bokrecension, you name it, men bortsett från dessa perioder finns det faktiskt perioder som är rätt okej och som det, (tack och lov) finns fler utav. Så okej att jag faktiskt känner att allt flyter på och att man ändå har gott om tid över att göra annat.

En fritid existerar alltså även om man pluggar på samhälls. Hur är det möjligt är en vanlig fråga många ställer sig. Svar: Allt handlar om hur man prioriterar saker och ting och ser på det.

Först och främst, prioriteringen. Vad gillar du och vad satsar du på? Kör på det, och så pluggar du så gott du kan. Behöver inte vara 4 h per dag, kanske 45 min om du börjar i tid och jag lovar dig att dagen innan provet känner du dig förmodligen mer säker på det du pluggat istället för att råplugga dagen innan. Och sist men inte minst, ett motto jag alltid har med mig. "Man kan inte vara bäst på allt". Bli inte helt skogstokig om just det där matteprovet gick lite sämre än det förra, att du "bara" fick ett G - eller ett så kallt E enligt det nya betygssystemet - är ju faktiskt bättre än underkänt! Tänk på det nästa gång blivande samhällselever!

Tove Jonsson

Läs mer om