Vårvinter och eldmat

Mat som tillagas över öppen eld utomhus är godast. Lättrökt souvas och rostat surdegsbröd. För all del, falukorv funkar också.

Mat som lagas över öppen eld blir nästan automatiskt gott.

Mat som lagas över öppen eld blir nästan automatiskt gott.

Foto: Mari Gustafsson

Startspalt2017-03-11 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kanske för att det handlar om mer än maten. Det handlar om upplevelsen. Frisk luft i lungorna, friheten med täckbrallor och toppluva och doften som följer med i rökvirvlarna.

.

För den som vill ta vara på vårvintern kan Niklas Ekstedts nya bok "Ekstedt över öppen eld" vara en härlig inspirationskälla. Jag blir sugen på både hotdogs, tunnbrödspizza och den glödbakade potatisen. Och det bästa är att man kan använda recepten på flera sätt. Man kan göra lägga ihop rätterna med hjälp av färdigköpta saker som rökt lax och tunnbröd från butiken. Eller så kan man laga allt från grunden själv. Det är sympatiskt, när det finns rörlighet i recepten.

Och även om sportlovet går mot sitt slut, finns det gott om tid kvar för eld och mat utomhus.

.

Missa heller inte reportaget om fina bokcirkeln Kapitelslukarklanen BK som är med och utser Sveriges radios romanpris!

Mari Gustafsson

Ålder: 38 år.

Familj: Min livskamrat Markus, vår dotter Siri och hunden Leslie.

Gör: Jobbar som journalist och featureredaktör.

Läser: Klassikern Godnatt mr Tom för mig själv. En balettbok för min dotter.

Helgens planer: Vila mig från förkylningen. Se mellofinal och äta framför tv:n. Och så har ju Let's dance börjat. Det blir en tv-helg helt enkelt.

Läs mer om